Times of Suriname

Denemarken verbiedt verkoop lachgas aan minderjari­gen

-

DENEMARKEN­Denemarken is van plan om de verkoop van lachgas aan minderjari­gen te verbieden. Het land wil voorkomen dat kinderen onder de achttien lachgas als roesmiddel gebruiken, aldus de Deense autoriteit­en.

Er wordt verwacht dat het parlement de wet goedkeurt en dat deze vanaf mei gaat gelden. Om misbruik te ontmoedige­n mogen volwassene­n maximaal twee lachgaspat­ronen tegelijker­tijd kopen. Regelmatig gebruik van lachgas zou kunnen leiden tot problemen met het zenuwstels­el, het hartritme en tot geheugenve­rlies.

Als het parlement de wet aanneemt, is Denemarken het eerste land in de EU dat alle verkoop van lachgas aan minderjari­gen verbiedt. In België zijn lachgaspat­ronen vrij te koop. Tientallen webshops bieden het zelfs als ‘legale partydrug’ aan met levering aan huis of op locatie. Steeds meer steden en gemeenten verbieden de verkoop van lachgas via onder meer nachtwinke­ls en nemen het gebruik van lachgaspat­ronen op in de lokale politiereg­lementen. Ze schrijven GAS-boetes uit voor overlast en/of sluikstort­en wanneer de patronen worden achtergela­ten. Bijvoorbee­ld in heel

het

Brusselse gewest is het bezit of recreatief gebruik van lachgas binnenkort verboden. Federaal minister Daniël Bacquelain­e (MR) pleitte in een wetsvoorst­el ook al voor een verbod van de verkoop van lachgas aan minderjari­gen. Mogelijk komt dat er in België dus ook een verbod.

(HLN)

 ??  ?? Patronen met lachgas, (Foto:De Telegraaf)
ballonnen
en
slagroomsp­uiten.
Patronen met lachgas, (Foto:De Telegraaf) ballonnen en slagroomsp­uiten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname