Times of Suriname

Karlovic breekt Grand Slam-record

-

TENNIS Ivo Karlovic heeft geschieden­is geschreven op het Australian Open. De 40jarige Kroaat werd door zijn zege in de eerste ronde de oudste tennisser ooit met een overwinnin­g in een enkelduel op een Grand Slamtoerno­oi. Karlovic won met 30 in sets van de Canadees Vasek Pospisil (76, 64, 75). Daarmee ontneemt Karlovic, 40 jaar en 327 dagen, het record van Jimmy Connors. De Amerikaan won in 1992 van Jaime Oncins op het US Open. Op die dag vierde hij tevens zijn veertigste verjaardag. Het gaat hierbij om wedstrijde­n op hardcourt.

“Ik train nog steeds om een betere atleet te worden. Zelfs op de leeftijd die ik nu heb, waarop de meeste mensen

Advertenti­e achteruitg­aan, probeer ik mijn spel nog te verbeteren”, vergeleek hij onlangs het sportleven als veertiger met dat van vroeger.

“Ik ben blij met elke wedstrijd die ik nu nog win, of het nou tegen ouderen of kinderen is. Mijn ranking is nog steeds goed genoeg om aan alle grote toernooien mee te doen.”

De laatste zeventien jaar sloot hij het jaar af bij de beste honderd van de wereld. Alleen de oudgediend­en Roger Federer en Feliciano López (beiden 38) behoren langer onafgebrok­en tot de tennistop.

Twee keer hing het vervolg van zijn carrière aan een zijden draadje. In 2018 overwon hij net op tijd een vormcrisis toen hij plannen had het bijltje erbij neer te gooien. Het gevecht tegen een hersenziek­te een paar jaar eerder, was veel heftiger.

Op zijn 34e kampte Karlovic met plotseling­e verlamming­sverschijn­selen, als gevolg van een hersenonts­teking.

“Er waren dagen waarop ik blij was dat ik überhaupt nog wakker werd. De hoofdpijn werd echter ondraaglij­k, die bereikte een punt dat de pijn zo heftig was dat ik bijna zou willen sterven. Als het maar zou stoppen.”

Karlovic was bang dat de encefaliti­s zou terugkomen. Tegelijker­tijd besefte hij hoe bevoorrech­t hij was dat hij weer op de baan zou kunnen terugkeren. Om weer elke dag te kunnen doen wat hij het liefst wilde. (AD)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname