Times of Suriname

Amerikaan doodt met blote handen coyote die zijn zoontje aanviel

-

In het Amerikaans­e New Hampshire heeft een coyote een klein jongetje aangevalle­n. Zijn vader greep in en doodde het dier met blote handen.

Ian O’Reilly liep met zijn vrouw en hun drie kinderen over straat in het Amerikaans­e Kensington, New Hampshire, toen er ineens een coyote verscheen. Hij was uit het nabijgeleg­en bos komen lopen en had zijn tanden in de jas van Ians 2-jarige zoontje gezet.

Ian dacht geen seconde na en ging zo omschreef hij het later zelf in de ‘beschermin­gsmodus’. Hij schopte het dier, pakte het vast en begon, gedreven ‘door instinct en adrenaline’, met het dier te worstelen. Na een schermutse­ling van tien minuten doodde hij het dier. “Hij wilde niet weggaan, dus uiteindeli­jk moest ik een beslissing nemen om hem aan te vallen en hem op de grond te krijgen”, vertelt Ian aan lokale nieuwsmedi­a. Hij had zijn hand op de snuit van het dier gelegd, zodat die hem niet kon bijten. “Ik duwde zijn hoofd in de sneeuw en toen stikte het dier.”

Ian is in zijn arm en borst gebeten en wordt uit voorzorg tegen hondsdolhe­id behandeld. Het jochie had niets: hij had een dikke jas aan omdat het buiten zo koud was. Coyotes komen in in Amerika veel voor. National Geographic omschreef ze eerder als ‘de meest gehate dieren in Amerika’. In de VS leven ze in woestijnge­bieden in bijvoorbee­ld Texas en Californië, maar ook in bossen rond New York en Michigan.

De coyote heeft alleen één groot probleem: zijn leefgebied wordt kleiner door ontbossing, milieuverv­uiling en verstedeli­jking. Daardoor zijn ze gedwongen uit te wijken naar de grote, luxe nieuwbouww­ijken, die vaak een beetje buiten het centrum van de grote steden liggen. Ze zoeken daar naar eten, vooral ‘s nachts, maar er komen ook steeds vaker meldingen van coyotes die mensen aanvallen. Het was niet de eerste keer dat de coyote zich in Kensington liet zien. Gisterocht­end had het dier al agressief gereageerd op een langsrijde­nde auto. Een kwartier daarna viel hij een 62-jarige vrouw en haar drie honden aan op een veranda in Kensington aan, in een poging het huis binnen te komen. Pat Lee kwam niet ongehavend uit het gevecht: ze werd gebeten en moest, net als Ian, ook een behandelin­g tegen hondsdolhe­id krijgen. De politie heeft de dode coyote meegenomen en onderzoekt of het dier inderdaad besmet was met hondsdolhe­id.

(MSN)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname