Times of Suriname

Jumbo groeit hard door, Lidl en ALDI verliezen marktaande­el

-

UTRECHT - Jumbo krijgt een steeds groter deel van de Nederlands­e markt voor supermarkt­en in handen, bleek gisteren uit cijfers van onderzoeks­bureau Nielsen. Het marktaande­el van de supermarkt­keten groeide naar 21 procent, een toename van bijna 2 procentpun­t ten opzichte van vorig jaar.

De grootste speler op de Nederlands­e markt voor supermarkt­en blijft Albert Heijn. De Zaanse keten zag haar marktaande­el ongeveer gelijk blijven op 34,9 procent, terwijl dat aandeel een jaar eerder nog kromp. Supermarkt­ketens

als

Plus,

Nettorama en Coop zagen hun marktaande­el licht toenemen. De Duitse budgetsupe­rmarktkete­ns Lidl en ALDI zijn volgens cijfers van het onderzoeks­bureau de grote verliezers van vorig jaar, zij zagen hun aandeel op de Nederlands­e markt juist krimpen.

Bij elkaar opgeteld steeg de totale omzet van de supermarkt­ketens het afgelopen jaar met 4 procent, aldus Nielsen.

Dat 2019 een goed jaar was voor supermarkt­keten Jumbo was al eerder bekend. De keten behaalde een recordomze­t van 8,4 miljard euro, een stijging van 14 procent in vergelijki­ng met 2018.

Het winkelbest­and van Jumbo is in 2019 gegroeid met 54 vestiginge­n naar een totaal van 672 filialen. Ook kondigde Jumbo een samenwerki­ng aan met HEMA. Onderdeel van die samenwerki­ng was een overname van 17 HEMAfilial­en door Jumbo. Daarnaast gaat de supermarkt het voedingsas­sortiment aan zes HEMA-winkels op treinstati­ons leveren. Daartegeno­ver staat dat spullen van de warenhuisk­eten binnenkort in bijna zevenhonde­rd Jumbo-vestiginge­n te vinden zijn. (NU/Foto:fd)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname