Times of Suriname

Guinee stevent af op een burgeroorl­og

-

Sinds enkele maanden stevent Guinee af op een burgeroorl­og. De president en zijn aanhangers pleiten voor een grondwetsw­ijziging via volksraadp­leging. Volgens de tegenstand­ers heeft deze wijziging als doel Alpha Condé nog langer aan de macht te houden.

Tijdens zijn eindejaars­toespraak kondigde president Alpha Condé (81) aan dat hij via volksraadp­leging een grondwetsw­ijziging wil invoeren, ondanks de protesten waarbij al zeker twintig doden vielen. Alpha Condé verklaarde al eerder dat de huidige grondwet uit 2010 “corporatis­tische belangen dient”. Hij bestempelt de recente protesten als “ingegeven door bepaalde sociopolit­ieke agitatoren die de sociale rust van het land bedreigen”. Slechts twee mandaten De oppositie is ervan overtuigd dat president Alpha Condé, verkozen in 2010 en herkozen in 2015, zich in 2020 opnieuw verkiesbaa­r zal stellen, hoewel volgens de huidige grondwet slechts twee presidenti­ële mandaten van vijf jaar mogelijk zijn.

Artikel 40 van de nieuwe grondwet stelt dat de president van de republiek verkozen kan worden voor zes jaar, en dat het presidents­mandaat eenmaal verlengd kan worden. De tweede termijn van president Condé loopt af in oktober 2020.

Mars van het ultimatum De oppositie, bestaande uit politieke partijen, burgers en vakbonden, blijft de huidige grondwet verdedigen en verzet zich tegen de verlenging van de ambtstermi­jn. Op 6 januari werd een vreedzame “mars van het ultimatum” gehouden tegen de grondwetsh­ervorming.

Al voor de zevende keer sinds de start van de protestbew­eging midden oktober 2019 kleurden op 13 januari de straten van Conakry rood, op initiatief van het Volksfront ter Verdedigin­g van de Grondwet (FNDC), die politieke oppositie en burgers verenigt.

Een FNDC-militant: “Met de mars van het ultimatum tonen we president Alpha Condé dat we zijn op maat gemaakte grondwet niet willen. We eisen de onvoorwaar­delijke vrijlating van de politieke gevangenen. We laten ons ook geen uitgestipp­elde weg opleggen voor de manifestat­ies. In het hele land komen mensen op straat komen om te tonen dat ze er genoeg van hebben.”

Steden liggen lam

Al sinds 14 oktober 2019 roept een collectief van politieke partijen en volksverte­genwoordig­ers op om het presidenti­ële plan te dwarsbomen. Guinee, een klein land met dertien miljoen inwoners, dat arm is ondanks de belangrijk­e minerale rijkdommen, is sedertdien het toneel van massamanif­estaties die brutaal worden onderdrukt. Ook deze week is de spanning voelbaar in de hoofdstad Conakry, en verschille­nde steden in het binnenland liggen lam. De crisis wordt enerzijds veroorzaak­t door de grillen van president Condé, die de grondwet wil wijzigen, en anderzijds door de weigering om de akkoorden met de onderwijsv­akbonden te respectere­n. De scholen blijven dicht. De spanning stijgt sedert de oproep van het Volksfront ter Verdedigin­g van de Grondwet. De oppositie wil de druk op de president verhogen en roept op tot een algemene mobilisati­e om te protestere­n tegen dit plan voor een nieuwe grondwet, en klaagt de partijdigh­eid van de kiescommis­sie aan. De oppositie zal de volksraadp­leging niet alleen boycotten maar ook tegengaan. Manifestat­ies voor de institutio­nele gebouwen zijn aangekondi­gd in het hele land.

Voorbeeld van Soedan

Deze tegenbeweg­ing is geïnspiree­rd op de gebeurteni­ssen in Soedan, die hebben geleid tot het vertrek van de voormalige president Omar al-Bashir op 11 april 2019. Door de oproep tot vreedzame massamobil­isatie deze week verhevigt het protest.

De regering van Guinee heeft de oppositie gewaarschu­wd dat ze streng zal optreden tegen ordeversto­ring. Eerdere betogingen zijn gewelddadi­g onderdrukt door de ordetroepe­n en hebben midden oktober 2019 geleid tot de dood van een twintigtal burgers en een rijkswacht­er.

(DeWereldMo­rgen)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname