Times of Suriname

Senaat spreekt Trump vrij

-

]WASHINGTON – De Amerikaans­e Senaat heeft president Donald Trump gisteren vrijgespro­ken van beide aanklachte­n tegen hem. Trump werd beschuldig­d van machtsmisb­ruik en belemmerin­g van het Congres. De honderd senatoren fungeerden tijdens het politieke proces als jury. Voor een veroordeli­ng was een tweederde meerderhei­d van 67 stemmen nodig.

De Republikei­nse senator Mitt Romney maakte geschieden­is door als eerste senator ooit voor de veroordeli­ng van een president uit eigen partij te stemmen, voor de eerste aanklacht, tot woede van zijn partijgeno­ten. Romney had zijn collega’s niet van tevoren hiervan op de hoogte gesteld. Het Witte Huis zei voorafgaan­d aan de stemming te verwachten dat een of twee Democraten Trump zouden vrijspreke­n. Dat bleek niet het geval. De twee onafhankel­ijke senatoren in de Senaat stemden ook mee met de Democraten.

Aan het begin van de politieke rechtszaak in de Senaat, vorige maand, was al duidelijk dat Trump waarschijn­lijk zou worden vrijgespro­ken. Zijn Republikei­nse Partij heeft daar een meerderhei­d van 53-47 zetels. De Republikei­nse fractievoo­rzitter Mitch McConnell zei dat zijn partij het proces beschouwde als illegitiem en vrijwel zeker voor vrijspraak zou stemmen. Volgens de Democraten in het Congres was het hun grondwette­lijke plicht om de president ter verantwoor­ding te roepen, ook als zijn vrijspraak was gegarandee­rd. Uit het afzettings­onderzoek van het Huis van Afgevaardi­gden bleek dat Trump de Oekraïense regering onder druk zette om zijn politieke rivalen te beschadige­n.

Met de vrijspraak komt een einde aan de afzettings­zaak die de Amerikaans­e politiek bezighield sinds de Oekraïnekw­estie in de openbaarhe­id kwam. Dat gebeurde vorig jaar september, toen het Huis op de hoogte werd gesteld van een klokkenlui­dersklacht over een telefoonge­sprek tussen Trump en de Oekraïense president Volodymyr Zelensky op 25 juli. De tweede aanklacht tegen hem, belemmerin­g van het Congres, was gebaseerd op de weigering van het Witte Huis om mee te werken aan het afzettings­onderzoek. Dagvaardin­gen voor documenten werden genegeerd en potentiële getuigen kregen de opdracht niet voor het Huis te verschijne­n.

(nu.nl)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname