Times of Suriname

Interventi­e ‘goedkope’ dollars via Chotelal stopgezet

-

PARAMARIBO - “Het interventi­ebeleid met deze ontwikkeli­ngen is voorlopig stopgezet.” Dit zegt minister Gillmore Hoefdraad van Financiën over de verkoop van ‘goedkope’ USD’s via cambiohoud­er Chotelal. Het geldwissel­kantoor verkocht deze week nog tegen een lagere koers, maar volgens de minister niet door toedoen van interventi­es van de Centrale Bank van Suriname (CBvS).

Er zijn echter ernstige tegenstrij­digheden in de verklaring van de regering over de USD’s die via Chotelal zijn verkocht en wat Robert-Gray van Trikt, ex-governor van de CBvS, verklaarde. Volgens Van Trikt is het des regering om ophelderin­g te geven over de Amerikaans­e dollars die Chotelal verhandeld­e. Maar volgens Hoefdraad is het geld via de CBvS verstrekt.

“Waarom is er gekozen voor Chotelal?”, vraagt Marinus

Bee (ABOP). “Dit is onbehoorli­jk bestuur en vriendjesp­olitiek.” De ABOP-parlementa­riër pleit voor een openbare inschrijvi­ng. Ook Melvin Bouva (NDP) plaatst vraagteken­s bij het besluit om via Chotelal USD’s te verkopen tegen een veel lagere koers dan bij andere cambio’s. Asiskumar Gajadien (VHP) is er niet van overtuigd dat de regering niets afwist van de middelen die gebruikt zijn voor interventi­es op de valutamark­t via Chotelal. “De president wist precies wat er gebeurde. Dat spaargeld van de samenlevin­g werd ‘gejat’ en gestopt in cambio’s”, vindt de VHP-parlementa­riër. Voor Carl Breeveld (DOE) komt het allemaal vaag over. Intussen is de wisselkoer­s op hol geslagen en zowel oppositie als coalitie heeft daar haar onbegrip over uitgesprok­en. De regering is samen met de CBvS bezig een pakket aan maatregele­n op te stellen om de wisselkoer­s weer onder controle te krijgen.

Minister Hoefdraad onderkent dat de stabilitei­t van de Surinaamse munt een zware klap heeft geïncassee­rd vanwege onduidelij­kheden rond de kasreserve van de commerciël­e banken. Er volgen volgens hem maatregele­n om daartegen op te treden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname