Times of Suriname

VHP wil alles weten over Russische helikopter­s

-

PARAMARIBO - De komst van Russisch militair materieel naar Suriname is voor VHPparleme­ntariërs aanleiding om ophelderin­g aan president Desi Bouterse te vragen over de samenwerki­ng met Rusland. Dit is gebeurd middels een brief aan het staatshoof­d via voorzitter Jennifer Geerlings-Simons van De Nationale Assemblee (DNA).

In het schrijven wordt aangegeven, dat wij vorig jaar al voor een voldongen feit zijn geplaatst door het bezoek van de Russische minister van Buitenland­se Zaken, Sergej Lavrov. “Daarna moesten we via het Russische persbureau Itar-Tass horen dat er onder de diverse overeenkom­sten tussen Suriname en Rusland, ook een militaire samenwerki­ngsovereen­komst was gesloten. Een zaak van groot nationaal en internatio­naal belang, die zonder debat met DNA is gedaan. Los van alle geopolitie­ke consequent­ies is het zorgwekken­de dat er vlak voor de verkiezing­en nu opeens Russische helikopter­s naar Suriname zijn gebracht”, staat in de brief. De VHP-fractie in De Nationale Assemblee wil ondermeer weten of deze voor de Staat zijn bestemd of privéperso­nen, of als ze bestemd zijn voor inzet in Venezuela met als basis Suriname.

De Vooruitstr­evende Hervorming­spartij (VHP) vindt het opmerkelij­k dat dergelijk militair materieel vier maanden voor de verkiezing­en naar Suriname wordt gebracht. “Het aangaan van zulke militaire samenwerki­ng heeft impact, zowel nationaal, regionaal als in geopolitie­k opzicht. De VHP verwacht snel duidelijkh­eid van de regering en eist een fundamente­el debat over het buitenland­s beleid van de regering.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname