Times of Suriname

Regering flink onder vuur in DNA voor opgenomen kasreserve

-

PARAMARIBO - Meer dan 50 vragen zijn dinsdag in De Nationale Assemblee (DNA) ‘afgevuurd’ op de regering tijdens een spoedverga­dering omtrent het schandaal bij de Centrale Bank van Suriname (CBvS).

De coalitie en oppositie waren op één lijn. De meeste vragen hadden te maken met de betrokkenh­eid van de raad van toezicht bij de CBvS en wat de regering zal doen om het vertrouwen van de samenlevin­g te herwinnen. De gevolgen voor de wisselkoer­s die dinsdag op hol sloeg werden door vrijwel alle parlementa­riërs aangehaald.

De algemene gedachte bij de DNA is dat het controleme­chanisme bij de CBvS heeft gefaald met betrekking tot het ‘verlies’ van USD 100 miljoen van gedeponeer­de kasreserve­s bij de moederbank. “Hoe zien overlegstr­ucturen tussen de governor en president-commissari­s eruit”, vraagt Daniella Sumter (NDP). Ook haar fractiegen­oten Rossellie Cotino, Melvin Bouva, Jennifer Vreedzaam en Rajiv Ramsahai willen daar meer over weten.

Carl Breeveld (DOE) praat over een ernstige contradict­ie tussen de inzichten van president Desi Bouterse en vicepresid­ent Ashwin Adhin over de financieri­ng van begrotings­tekorten. Volgens Adhin is het geld aangewend voor interventi­es op de valutamark­t en ten behoeve van basisgoede­ren, terwijl president Bouterse eerder stelde dat tekorten niet gefinancie­rd zouden worden met leningen bij de CBvS.

“De eindverant­woordelijk­heid van dit allemaal ligt bij de minister van Financiën”, constateer­t Chandrikap­ersad Santokhi (VHP). Hij en Gregory Rusland (NPS) stelden ook vragen over de aankopen die de CBvS heeft gedaan op de vastgoedma­rkt. Het voorstel van Rusland is dat die panden in de binnenstad eventueel wederom verkocht worden om de onterecht opgenomen kasreserve terug te halen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname