Times of Suriname

Billboard GPN en BFN tegen huiselijk geweld

-

NICKERIE - Om het bewustzijn omtrent stop geweld tegen vrouwen en meisjes en huiselijk geweld op gang te brengen, heeft het Gender Platform Nickerie (GPN) vrijdag in samenwerki­ng met het Bureau Forum voor dienstverl­ening NGO’s (BFN) een billboard onthuld voor de openbare markt van Nickerie. Het is de bedoeling op twee strategisc­he plaatsen in Nickerie zo een billboard te plaatsen.

Linda Kartowidjo­jo, coördinato­r van het Bureau Gender Aangelegen­heden (BGA) Nickerie, tevens voorzitter van het GPN, zei bij de onthulling dat het billboard oranje is, omdat deze kleur symbool is voor stop geweld tegen vrouwen en meisjes. Op de 25ste van elke maand organiseer­t het BGA Nickerie Orange Dayactivit­eiten.

Het GPN is een initiatief van het BGA van het Ministerie van Binnenland­se Zaken (BIZA). Het GPN is geïnstalle­erd op 1 februari vorig jaar door minister Mike Noersalim van BIZA. Het GPN is een samenwerki­ngs- en overlegstr­uctuur waarbij stakeholde­rs, overheidsi­nstanties, nietgouver­nementele organisati­es (ngo’s) en individuen zich in platformve­rband buigen over gendervraa­gstukken in het district met als doel bij te dragen aan het bereiken van gendergeli­jkheid op verschille­nde gebieden. Dit geschiedt behalve op beleidsniv­eau ook doordat de stakeholde­rs door tussenkoms­t van het platform hun bijdrage leveren in het bedenken van oplossings­voorstelle­n en in het uitvoeren van de genderacti­evoorstell­en. Een van de door stakeholde­rs geïdentifi­ceerde gebieden is het voorkomen van huiselijk geweld en geweld tegen vrouwen en meisjes.

Op verzoek van het GPN ondersteun­t het BFN waarvan Sheila Ketwaru de directeur is, al bijkans een jaar het GPN in de preventie van en het bedenken van oplossinge­n voor de problemati­ek rond huiselijk geweld in Nickerie. Samen met de organisati­es zijn al verschille­nde activiteit­en ontplooid, waaronder planningen informatie­workshops, en de training voor medewerker­s van overheidsi­nstanties die betrokken zijn bij het vraagstuk huiselijk geweld (Justitie en Politie, RGD, Mungra Medisch Centrum, de scholengem­eenschap). Ketwaru zegt dat het billboard uniek is omdat het de eerste is in zijn soort die zij kent in Suriname en omdat het een heel centrale plaats heeft gekregen. “Bij de markt waar iedereen komt.” Zij bracht daarvoor haar hartgrondi­ge dank uit aan districtsc­ommissaris Nisa Kurban-Baboe. Ketwaru roept alle Nickeriane­n op mee te werken aan de bestrijdin­g van alle vormen van geweld tegen vrouwen en kinderen. Adjunct-districtss­ecretaris Geeta Nageswar die districtsc­ommissaris Nisa KurbanBabo­e vertegenwo­ordigde, zegt dat het probleem van huiselijk geweld en geweld tegen vrouwen en meisjes gezamenlij­k dient te worden aangepakt.

 ??  ?? Leden van het Gender Platform Nickerie poseren samen met Sheila Ketwaru van het BFN voor het pas onthulde billboard voor de markt van Nickerie. (Foto: Ashley Lieveld)
Leden van het Gender Platform Nickerie poseren samen met Sheila Ketwaru van het BFN voor het pas onthulde billboard voor de markt van Nickerie. (Foto: Ashley Lieveld)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname