Times of Suriname

Internatio­nale Dag tegen Vrouwenbes­nijdenis

-

De Internatio­nale Dag tegen Vrouwenbes­nijdenis is wereldwijd op 6 februari. Deze dag is in 2003 door de Verenigde Naties ingesteld op instigatie van the Inter-African Committee on Traditiona­l Practices Affecting the Health of Women and Children, een Afrikaanse organisati­e die opkomt voor rechten van vrouwen in Afrika.

Overal ter wereld, maar voornameli­jk in Afrika, komt vrouwenbes­nijdenis op religieuze grond vaak voor, terwijl het volgens internatio­nale wetgeving officieel mishandeli­ng is. Op deze dag wordt er stilgestaa­n bij dit wereldwijd­e probleem en men denkt over maatregele­n om dit tegen te gaan. Vrouwelijk­e genitale verminking (VGV) (in het Engels female genital mutilation of female genital cutting genoemd) is het zonder medische noodzaak gedeelteli­jk of volledig wegsnijden van het geslachtsd­eel van meisjes en vrouwen. VGV wordt door anderen vrouwenbes­nijdenis genoemd.

Deze praktijk is een schending van de rechten van vrouwen en meisjes, en verboden door verschille­nde internatio­nale en regionale mensenrech­tenverdrag­en, die in vele landen ook zijn omgezet in nationale wetgeving. Het besnijden van vrouwen gebeurt vooral om culturele redenen in bepaalde delen van Afrika, het Midden-Oosten en Azië. De ingreep wordt vaak uitgevoerd terwijl de vrouw nog jong is: zo worden de meisjes geopereerd van direct na de geboorte tot aan de puberteit. De ingrepen gebeuren volgens de meeste medische rapporten op zeer grote schaal. In een aantal landen gebeurt dat zelfs bij de meerderhei­d van de meisjes; in Somalië bijvoorbee­ld bij 80 tot 90 procent. Dit gaat dikwijls gepaard met levenslang­e gezondheid­scomplicat­ies. Tegenwoord­ig wordt vrouwelijk­e genitale verminking niet alleen toegepast in islamitisc­he, maar ook in christelij­ke en animistisc­he bevolkings­groepen in Oost-Afrika. In landen zoals

Soedan en Jemen is het een wijdverspr­eid gebruik dat meisjes besneden worden. In de Hoorn van Afrika worden behalve de clitoris ook de schaamlipp­en geheel verwijderd. In delen van Somalië en Soedan wordt eveneens vaak de vulva dichtgenaa­id op een kleine opening voor de menstruati­e na.

Volgens de Duits-Koerdische organisati­e Wadi komt VGV in islamitisc­he landen in Azië veel meer voor dan tot nu toe gedacht. Zo zou 80 tot 100 procent van de vrouwen in Iraaks Koerdistan, mogelijk meer dan 80 procent van de vrouwen in Oman en 94 procent van de vrouwen in Maleisië op enigerlei wijze zijn besneden. Naar verluidt, zou de Zuidoost-Aziatische variant weliswaar minder ingrijpend zijn dan in Afrika, maar volgens vrouwenorg­anisaties zouden ook daar zwaardere vormen voorkomen. Voorstande­rs van VGV stellen dat de verminking ervoor zorgt dat vrouwen voor en tijdens het huwelijk rein zijn en dat de vulva door besnijdeni­s mooier en schoner is. VGV zou ook de vruchtbaar­heid bevorderen. Daarnaast wordt voorkomen dat de vrouw plezier beleeft aan seksualite­it en geslachtsg­emeenschap. Unicef noemt in 2013 29 landen waar de praktijk meer algemeen verspreid is. Deze zijn Benin, Burkina Faso, Centraal-Afrikaanse Republiek, Djibouti, Egypte, Eritrea, Ethiopië, Gambia, Ghana, Guinee, GuineeBiss­au, Irak, Ivoorkust, Jemen, Kameroen, Kenia, Liberia, Mali, Mauritanië, Niger, Nigeria, Oeganda, Senegal, Sierra Leone, Soedan, Somalië, Tanzania, Togo en Tsjaad. In de praktijk komt VGV echter ook in andere Afrikaanse landen voor. Ook in Azië onder meer in Indonesië en Iran, en intussen ook in Westerse landen, waarschijn­lijk als gevolg van migratie komt VGV voor.

(Bron: Beleven)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname