Times of Suriname

Rijk en provincies streven naar circa 185 miljoen nieuwe bomen in 2030

-

AMSTERDAM - In 2030 moet er in Nederland 10 procent meer bos zijn, vinden landbouwmi­nister Carola Schouten en de provincies. In een brief aan de Tweede Kamer zetten ze hun visie voor een nieuwe bossenstra­tegie uiteen.

Een uitbreidin­g van het Nederlands­e bosgebied met ongeveer 37 duizend hectare is volgens Schouten nodig om onder meer afspraken in het Klimaatakk­oord na te komen. Nederland moet de totale CO2-uitstoot in 2030 met 49 procent verminderd hebben ten opzichte van 1990. Bossen nemen CO2 op en kunnen daarom volgens experts een belangrijk­e bijdrage leveren in de strijd tegen klimaatver­andering. In nieuw Nederlands bosgebied staan op 1 hectare doorgaans ongeveer vijfduizen­d bomen, zegt Staatsbosb­eheerwoord­voerder Imke Boerma. Het gaat daarom om ongeveer 185 miljoen nieuwe bomen. De Kamerbrief van Schouten betreft een eerste visie, die uiteindeli­jk moet leiden tot een volwaardig­e bossenstra­tegie. De stap is van belang, omdat Nederland sinds 1986 geen landelijke visie voor bossen heeft gehad, zegt woordvoerd­er Boerma. Schouten en de provincies willen al die nieuwe bomen onderbreng­en binnen bestaande natuurgebi­eden, maar ook daarbuiten. Nieuw bos moet gecombinee­rd worden met andere functies, zoals het opwekken van energie of landbouw. Daarbij moeten bossen bestendige­r gemaakt worden tegen klimaatver­andering én moet de biodiversi­teit vergroot worden. In landelijke gebieden komen volgens de plannen meer struiken, heggen en houtwallen. “Wij zijn blij dat de regie wordt genomen om meer bossen te planten en duurzaam met hout om te gaan”, zegt Boerma. Hij wijst erop dat Nederland wat betreft bebossing achterligt op de buurlanden. (NU)

SCCN 17.2

08:05

Doc.: The Story of China

Movie: Young Sherlock Holmes 10:50 Comedy Serie:

The Fresh Prince of Bel-Air

11:35 Movie: Eight Below 13:35 Movie: Android Cop 15:00 Animation Serie: Pokémon

Kinder Serie:

Craig of the Creek 16:10 Animation Movie:

Ben 10: Secret of

09:05

15:50

ATV

07:00 BBC Nieuws

07:35 Steven Reyme Ministries

Fitness: Shaun T - Cardio Power resis 09:00 ATV Binnenland­sNieuws + Sportnieuw­s

Flavorful Origins TV Film: How It Ends

08:10 09:30 10:00

12.1

Er komt een vrouw bij de dokter. Ze zegt: “Dokter, ik heb heel erg last van mijn rechterbee­n. Heeft u misschien enig idee wat het kan zijn?” Antwoordt de dokter: “Ik denk dat dat komt door ouderdom.” Waarop de vrouw zegt: “Maar dat kan helemaal niet! Allebei mijn benen zijn even oud!”

(Bron: moppen123)

 ??  ?? Nederland wil in 2030 10 procent meer bos hebben. Het uitbreiden van het bosgebied is nodig om afspraken in het Klimaatakk­oord na te komen. (NU)
Nederland wil in 2030 10 procent meer bos hebben. Het uitbreiden van het bosgebied is nodig om afspraken in het Klimaatakk­oord na te komen. (NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname