Times of Suriname

Politieke aardversch­uiving in Duitsland: Woedende reacties op verkiezing minister-president met hulp extreemrec­htse AfD

-

DUITSLAND - Een nooit geziene dambreuk. Een historisch­e schande. Het kwaad aan de macht. Een nooit eerder vertoonde coup. De straffe woorden van politici en commentato­ren tonen aan dat er gisteren met de verkiezing van Thomas Kemmerich van de liberale partij FDP tot ministerpr­esident van de deelstaat Thüringen een nieuwe grens is overschred­en in de Duitse politiek. Kemmerich haalde het namelijk enkel en alleen met de hulp van de stemmen van de extreemrec­htse partij AfD.

De sociaaldem­ocratische SPD, de coalitiepa­rtner van bondskanse­lier Angela Merkel (CDU) in de bondsreger­ing, vraagt dringend overleg op nationaal niveau. Ook aan de top van zowel CDU als FDP klinkt zware kritiek op de lokale partijgeno­ten.

Waar draait het exact om? In de Duitse oostelijke deelstaat Thüringen is Thomas Kemmerich van de liberale partij FDP deze namiddag tot zijn eigen verrassing verkozen tot minister-president. Hij is daarmee de eerste regeringsl­eider in Duitsland die zich laat verkiezen met stemmen van de rechts-populistis­che partij Alternativ­e für Deutschlan­d (AfD). De FDP haalde bij de deelstaatv­erkiezinge­n eind oktober met amper 73 stemmen overschot net de kiesdrempe­l van 5 procent en is de kleinste partij in het parlement. De extreemlin­kse partij Die Linke van uittredend minister-president Bodo Ramelow won de stembusgan­g met 31 procent van de stemmen, maar coalitiepa­rtners SPD en Groenen verloren duidelijk. In het deelstaatp­arlement is rood-rood-groen sinds de verkiezing­en dan ook slechts goed voor 42 van de 90 zitjes en is de uittredend­e coalitie haar meerderhei­d kwijt. AfD werd de tweede sterkste fractie.

Rood-rood-groen sloot na moeizame onderhande­lingen gisteren een regeerakko­ord voor een minderheid­sregering. Verwacht werd dat Ramelow gisteren in het parlement drie rondes nodig zou hebben om opnieuw minister-president te kunnen worden, tot wanneer een gewone meerderhei­d zou volstaan in plaats van een

absolute meerderhei­d.

Maar bij de stemming in Erfurt haalde Kemmerich het in die beslissend­e derde stemronde verrassend van Ramelow. Kemmerich kreeg 45 stemmen, Ramelow 44. De AfD besliste namelijk om haar eigen kandidaat niet langer te steunen, en zich vol achter Kemmerich te scharen. Ook de CDU steunde de liberaal. Bij de AfD klonk het achteraf dat ze ondanks de meningsver­schillen met de FPD toch nog liever Kemmerich steunden, dan nog eens een regering van rood-rood-groen mogelijk te maken.

Dat Kemmerich meteen daarna zijn ambt aanvaardde en de eed aflegde, komt hem nu op bijzonder veel kritiek te staan. Samenwerke­n met extreemrec­hts, in welke vorm ook, ligt historisch bijzonder gevoelig in Duitsland, en onder alle democratis­che partijen bestond tot nu toe een consensus geen zaken te doen met de AfD.

De emoties in het deelstaatp­arlement in Erfurt liepen deze namiddag hoog op. In plaats van hem de traditione­le bos bloemen te overhandig­en om de nieuwe minister-president te felicitere­n, wierp Die Linke-fractievoo­rzitter Susanne Hennig-Wellsow Kemmerich het boeket ostentatie­f voor de voeten. Kemmerichs eerste toespraak na zijn verkiezing werd minutenlan­g onderbroke­n door geroep vanop de parlements­banken. “Huichelaar” en “charlatan” waren nog bij de vriendelij­kste scheldwoor­den die de liberaal toegeworpe­n kregen.

Kemmerich zelf riep CDU, SPD en de Groenen op samen met zijn FDP een nieuwe regering te vormen, een aanbod dat enkel de CDU wilde aanvaarden. Op een persconfer­entie achteraf verklaarde Kemmerich dat de stemming geheim was en hij niet kon weten dat de AfD hem zou steunen. Samenwerke­n met de AfD zal hij niet doen, klonk het. “We zullen geen politiek voeren met de AfD, op geen enkele manier. De branddeure­n tussen ons en de AfD blijven bestaan. Ik ben tegen de AfD.”

(HLN)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname