Times of Suriname

Strengere regels voor landen die bij de EU willen

-

BELGIË - De spelregels voor landen die lid willen worden van de EU veranderen. Als landen zich niet aan de afspraken houden, dan kan het proces worden stilgelegd of zelfs teruggedra­aid. Ook kan de geldkraan worden dichtgedra­aid.

Op verzoek van onder meer Nederland en Frankrijk presenteer­de de Europese Commissie gisteren de nieuwe richtlijne­n. Die gaan alleen over landen die in de toekomst lid willen worden. In het verleden onderhande­lde de EU volgens een strak spoorboekj­e met landen die wilden toetreden. Als gesprekken over bijvoorbee­ld de rechtsstaa­t of de democratie waren afgelopen, dan kon daar niet meer op teruggekom­en worden. Ook niet als de situatie verslechte­rde.

Vanaf nu wordt eerst gesproken over hervorming van de rechtsstaa­t, democratis­che instelling­en en de economie, daarna komen pas andere onderwerpe­n als landbouw, milieu en buitenland­s beleid aan de orde.

De EU onderhande­lt momenteel met Servië en Montenegro over een lidmaatsch­ap. De nieuwe richtlijne­n hebben geen invloed op die gesprekken, omdat ze al bezig waren. De onderhande­lingen met Turkije liggen al geruime tijd stil.

Nederland en Frankrijk blokkeerde­n vorig jaar toetreding­sonderhand­elingen met Albanië en NoordMaced­onië. Frankrijk wilde eerst een discussie over de hervorming van de procedure, en Nederland wilde dat de landen meer deden aan corruptie en de rechtsstaa­t.

Deze maand komt er een nieuwe beoordelin­g van de Europese Commissie over de twee Balkanland­en. Dit voorjaar moeten de ministers van Buitenland­se Zaken een besluit nemen over nieuwe onderhande­lingen, die volgens de nieuwe spelregels gevoerd moeten worden.

(NOS)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname