Times of Suriname

VS zet nieuw nucleair wapen met laag vermogen in

-

VS - De VS heeft een nucleair wapen met een laag vermogen geïmplemen­teerd aan boord van een onderzeeër. Dat meldt het Pentagon. Met het wapen reageert de VS op de ontwikkeli­ng van soortgelij­ke wapens in Rusland. “De Amerikaans­e marine heeft de W76-2kernkop met laag vermogen ingezet op een ballistisc­he raket op een onderzeeër”, klonk het in een mededeling.

Toen de nucleaire plannen van de VS twee jaar geleden werden bekendgema­akt, liet het Pentagon al weten dat het een vijftigtal nucleaire kernkoppen ging wijzigen om hun kracht te vermindere­n en ze aan boord van onderzeeër­s te plaatsen. Zo reageerden ze op dreigingen vanuit Rusland.

Volgens Washington is Moskou een arsenaal van 2000 tactische nucleaire wapens aan het moderniser­en. Voorts bedreigt Rusland aan zijn grenzen Europese landen en omzeilt het land zijn verplichti­ngen die zijn vastgelegd in het New START-kernwapenv­erdrag. Bedoeling van het nieuwe nucleaire wapen in de VS is om “afschrikki­ng te versterken” en “snel en minder dodelijk” te kunnen reageren, klinkt het nog in de mededeling. Volgens experten werd

een

W76-2-kernkop met een geschatte explosieve lading van 5 kiloton, eind 2019 ingezet aan boord van de onderzeeër USS Tennessee, die patrouille­ert in de Atlantisch­e Oceaan. Daarmee is het wapen drie keer minder sterk dan de bom die gebruikt werd in Hiroshima en veel kleiner dan de nucleaire wapens die zich al aan boord van Amerikaans­e onderzeeër­s bevinden. (HLN)

 ??  ?? De Amerikaans­e ballistisc­he onderzeeër USS Alaska. (Foto: Knack)
De Amerikaans­e ballistisc­he onderzeeër USS Alaska. (Foto: Knack)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname