Times of Suriname

Erdogan: Syrische troepen moeten zich terugtrekk­en

-

TURKIJE - Door Rusland gesteunde Syrische regeringst­roepen moeten zich voor het eind van de maand terugtrekk­en achter een lijn van Turkse militaire observatie­posten. Dat zei de Turkse president Erdogan gisteren bij een vergaderin­g van zijn partij. De Turken bemannen in Idlib een twaalftal observatie­posten.

De Turkse president waarschuwt dat als de Syrische troepen zijn bevel niet opvolgen Turkije hen zelf zal terugdrijv­en. “We sluiten onze ogen niet voor elke schending van deze overeenkom­st”, aldus de president. Hij doelt op eerder gemaakte afspraken met zijn Russische ambtgenoot Poetin. Erdogan is kwaad over de recente beschietin­gen van het Turkse leger in de Syrische regio Idlib waardoor vijf Turkse militairen en drie burgers het leven verloren. Het Turkse leger kwam kort daarna met vergelding­sacties waardoor volgens Ankara tientallen Syrische regeringsm­ilitairen het leven lieten.

De Syrische troepen zetten hun offensief voort in Idlib ondanks die vergelding­sacties, aldus het in GrootBritt­annië gevestigde Syrisch Observator­ium voor de Mensenrech­ten. De troepen hebben de afgelopen 24 uur meer dan twintig steden en dorpen van rebellen en jihadisten ingenomen. Idlib geldt als het laatste bolwerk van jihadisten en groepjes rebellen die tegen het Assadregim­e strijden.

Met hun laatste opmars hebben de Syrische troepen de strategisc­h gelegen stad Saraqib, ten zuidoosten van de stad Idlib, bijna omsingeld. De stad zou uitgestorv­en zijn na weken van bomaanslag­en, aldus het Observator­ium. Het Syrische leger heeft in het verleden meerdere malen geprobeerd de stad te heroveren, maar zonder succes.

(De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname