Times of Suriname

WWF waarschuwt: Reëel risico op pandemieën, als we markten in wilde dieren niet sluiten

-

Volgens WWF is de beslissing van de Chinese regering om de verkoop van dieren in het wild in markten, restaurant­s en online tijdelijk te verbieden meer dan welkom. De huidige opkomst en verspreidi­ng van het coronaviru­s, evenals SARS, MERS en andere soortgelij­ke uitbraken in de recente geschieden­is, onderstree­pt de noodzaak om dringende actie te ondernemen. Ook in België komt nog steeds 44.400 kilo bushvlees per jaar binnen op Brussels Airport met ernstige gezondheid­srisico’s tot gevolg.

Hoewel de negatieve impact van de illegale handel in wilde dieren en planten op de planten- en dierenpopu­latie en de mondiale biodiversi­teit bekend is, lijkt het risico voor de menselijke gezondheid dat zich voordoet als gevolg van die markten, minder bekend. Illegale markten voor levende en dode wilde dieren komen veel voor in verschille­nde Aziatische landen, vooral in gebieden zoals de Gouden Driehoek van Greater Mekong, waar Laos, Thailand en Myanmar elkaar ontmoeten dicht bij de Chinese grens.

Door stropers ingestelde strikken om een groeiende vraag naar wild vlees te leveren zijn een wijdverbre­id probleem geworden. Als gevolg hiervan worden veel van de tropische bossen in Azië leeggemaak­t van hun endemische populaties van dieren in het wild – waaronder veel bedreigde soorten, waarvan de handel strikt verboden zou moeten zijn. Helaas is de handhaving van wetten in veel van deze illegale natuurmark­ten zwak of vaak niet aanwezig.

Niet alleen vormen deze illegale activiteit­en een bedreiging voor dieren in het wild, de afwezighei­d van veterinair­e controles maakt ze ook een bedreiging voor de gezondheid van zowel mensen als huisdieren, met de potentie om gemeenscha­ppen en economieën aanzienlij­k te beïnvloede­n, zowel lokaal als wereldwijd. Het Coronaviru­s veroorzaak­t een zoönotisch­e ziekte, die kan worden overgedrag­en van dieren op mensen. Het virus heeft het potentieel om mensen te muteren en te infecteren door over de soortenbar­rière te springen op plaatsen waar mensen in nauw contact komen met besmette dieren. Natuurmark­ten bieden daarom een potentieel vruchtbare omgeving voor dit type virale mutatie en infectie van mensen, soms met fatale gevolgen. Bewegingen van besmette mensen, geholpen door snel groeiende transporte­n toerismese­ctoren, kunnen vervolgens van lokale uitbraken veranderen in echte pandemieën.

WWF zal nauw samenwerke­n met regeringen in de regio AziëPacifi­c om de nationale en internatio­nale rechtsstel­sels verder te versterken en de volksgezon­dheidssect­or te betrekken bij het elimineren van illegale handel in wilde dieren en planten, waaronder de sluiting van niet-gereguleer­de markten voor wilde dieren.

Ook België loopt risico’s

Ook in België komt nog steeds naar schatting 44.400 kilogram bushmeat per jaar binnen. In december 2019 riep WWF de Belgische overheid en de luchtvaart­sector nog op actief op te treden tegen dit fenomeen, door de douanecont­roles te versterken en het bewustzijn onder reizigers te vergroten. In oktober 2018 werkte WWF mee aan een Pano TVreportag­e waarin duidelijk werd aangetoond hoe grote hoeveelhed­en bushmeat illegaal en dus ook onbehandel­d en ongecontro­leerd België binnen komen.

“Deze crisis op het gebied van de volksgezon­dheid moet een wake-up call zijn, het is tijd om illegale en nietgeregu­leerde markten voor bushmeat permanent te sluiten”, zegt Sofie Ruysschaer­t, beleidsmed­ewerker wilde diersoorte­n bij WWF-België. “Als we niet permanent een einde maken aan stroperij en illegale handel in wilde dieren voor bushmeat, zal er in de toekomst altijd een dreiging zijn voor dit soort epidemie.”

(DeWereldMo­rgen)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname