Times of Suriname

Politieke moorden Colombia pieken in januari 2020

-

Colombia heeft al vijftig jaar een gruwelijke reputatie op vlak van schendinge­n van de mensenrech­ten en het gaat van kwaad tot erger. Januari 2020 was de bloederigs­te maand sinds de vredesakko­orden van september 2016. In plaats van vrede brengt dat akkoord een toename van moordende repressie van elke persoon en organisati­e die ingaat tegen de economisch­e agenda van multinatio­nals en het collaborer­ende regime.

Op 30 januari 2020 werden Jonathan Borja Pérez en Iván Giraldo Fuqueme afgeslacht in de stad Palmyra in het departemen­t Valle de Cauca. Beide mannen waren politiek activisten die de corruptie van het bestuur van de gemeente Candelaria openlijk aanklaagde­n. De bestuurder­s van de gemeente werken er samen met de grote landbouwbe­drijven actief in de productie van suikerriet, die de lokale boeren met brutaal geweld van hun akkers verdrijven.

Opdrachtge­ver bekend

Senator Gustavo Petro noemde in een eerste reactie op de moorden de vermoedeli­jke aanstoker bij naam: “President Duque heeft John Jairo Torres aangesteld als nationaal verantwoor­delijke voor de ruimtelijk­e ordening: hij is de broer van drugshande­laar Hector Torres, vroegere burgemeest­er (van Candelaria) en kabinetsch­ef van de huidige burgemeest­er.”

Met deze twee laatste moorden werd januari 2020 de meest moorddadig­e maand sinds het afsluiten van de vredesakko­orden van 26 september 2016. Gemiddeld werd tijdens de voorbije maand één politieke moord per dag gepleegd op sociale of politiek leiders, vakbondsme­nsen, leiders van inheemse volkeren, journalist­en en verdediger­s van de mensenrech­ten.

Sinds de verkiezing van rechts president Iván Duque Márquez op 7 maart 2018 is het politieke geweld tegen elke uiting van politieke, sociale en culturele dissidenti­e nog toegenomen – in een land dat altijd al een bar slechte reputatie heeft op dit vlak.

Duque werd net als al zijn voorganger­s verkozen in dubieuze omstandigh­eden. In buurland Venezuela zouden dergelijke wantoestan­den onmiddelli­jk leiden tot afkeuring en niet-erkenning. Niet zo in Columbia waar dankzij een pro-westers economisch beleid en als meest verknochte bondgenoot van de VS in Latijns-Amerika elke verkiezing telkens weer vrij snel internatio­naal wordt erkend. Columbia onderhande­lt op dit ogenblik een nieuw vrijhandel­sakkoord met de EU. De Colombiaan­se organisati­e Columbia Humana en Europese solidarite­itsorganis­aties roepen de EU en de regeringen van de EU-lidstaten op dit akkoord niet goed te keuren zolang de grove schendinge­n van de mensenrech­ten in Columbia niet stoppen.

(DeWereldMo­rgen)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname