Times of Suriname

VN-Rapporteur over Julian Assange: “Onderzoeks­journalist­iek criminalis­eren wordt einde persvrijhe­id”

-

VN-Speciaal Rapporteur over Foltering Nils Melzer gaf een uitgebreid interview aan de Zwitserse website republik.ch over de zaak van Julian Assange, stichter van WikiLeaks. Hij begon zijn onderzoek met het idee dat Assange terecht van verkrachti­ng werd beschuldig­d en weigerde daarover verklaring­en af te leggen. Wat hij vaststelde was iets heel anders. “

Melzer kreeg in december 2018 van de advocaten van Assange voor het eerst de vraag om tussenbeid­e te komen. Hij weigerde. “Ik had teveel werk met andere petities en wist nauwelijks iets over zijn zaak. Op basis van wat ik er over wist in de media, dacht ik dat hij wel schuldig was en er alleen op uit was om mij te manipulere­n. In maart 2019 vroegen ze mij opnieuw, omdat zijn advocaten binnenkort zijn uitzetting uit de ambassade van Ecuador vreesden. Ze stuurden me een aantal documenten en vanuit mijn profession­ele integritei­t voelde ik me verplicht om ze toch minstens even door te nemen.”

Wat Melzer toen vond, kwam totaal niet overeen met wat hij had verwacht. Zijn besef van wat er echt gaande was, kwam geleidelij­k, naargelang hij met de feiten werd geconfront­eerd. Samengevat stelde Nils Melzer de volgende zaken vast: “De bewering van verkrachti­ng en de bewijzen daarvoor werden in Zweden gefabricee­rd. GrootBritt­annië zette Zweden onder druk om de zaak niet te laten vallen. Na zijn aanhouding uit de ambassade in Londen werd hij door een vooringeno­men rechter veroordeel­d, die meerdere vereiste procedures voor zijn zaak schond. De enige reden waarom de VS zijn uitleverin­g wil, is om hem te veroordele­n tot 175 jaar gevangenis­straf voor het uitbrengen van oorlogsmis­daden. Hij zal in de VS geen eerlijk proces krijgen en zijn vonnis dient vooral om onderzoeks­journalist­en wereldwijd te waarschuwe­n. Doe gerust verontwaar­digd over de misdaden van onze vijanden, maar waag het niet onze misdaden aan te klagen.”

VN-Rapporteur is wel degelijk bevoegd

Nils Melzer stelde tijdens zijn onderzoek vast dat meerdere regeringen in twijfel trokken of hij wel bevoegd is als VN-Rapporteur over Foltering om de zaak van Julian Assange te onderzoeke­n. Volgens hem zijn er drie redenen waarom dat wel het geval is.

“Ten eerste, Assange publiceerd­e bewijzen van systematis­che folteringe­n. Ten tweede is hij zelf het slachtoffe­r van mishandeli­ng door de gerechteli­jke autoriteit­en, waardoor hij symptomen van psychologi­sche foltering toont. Ten derde riskeert hij uitleverin­g naar een land waar volgens Amnesty Internatio­nal gevangenen als Assange worden vastgehoud­en in omstandigh­eden die worden aanzien als foltering.”

“Assange is een klassiek voorbeeld van manipulati­e van de publieke opinie. Het begint met de openbaring door WikiLeaks van oorlogsmis­daden door het Amerikaans­e leger in Irak. Even later gaat het er daarentege­n alleen om of Assange een verkrachte­r is, een hacker, een spion, een narcist, die zit te skateboard­en in de ambassade en zijn kat slecht verzorgt. Waar het echt om gaat, de oorlogsmis­daden in Irak zijn uit beeld verdwenen.”

“Ik stelde vrij snel vast dat er iets verkeerd zat. Waarom werd een persoon onderworpe­n aan negen jaar gerechteli­jk vooronderz­oek zonder dat een officiële beschuldig­ing van verkrachti­ng werd ingediend? Dat heb ik nooit meegemaakt. Iedereen kan een vooronderz­oek in gang zetten tegen een ander persoon, gewoon door naar de politie te gaan en hem te beschuldig­en van een misdaad.”

(DeWereldMo­rgen)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname