Times of Suriname

Proeve zal zes maanden waarnemen als governor CBvS

-

PARAMARIBO - Siegmund Proeve, voormalig directeur van De Surinaamsc­he Bank (DSB) en lid van de raad van commissari­ssen (rvc) bij de Centrale Bank van Suriname (CBvS), is gepolst om voor een interim-periode van zes maanden de functie van governor van de CBvS op zich te nemen. Dit bevestigde president Desi Bouterse gisteren in een interview.

“Formeel zijn we er nog niet uit, want er zijn nog gesprekken met de bankiersve­reniging en alle andere actoren de komende dagen, maar op dit moment is er geen andere kandidaat die wij op het oog hebben. Wij hebben zowel binnen als buiten Suriname gekeken en de banken hebben gevraagd om iemand voor te dragen, maar we konden niemand vinden omdat niemand, na alles wat er is gebeurd, de verantwoor­delijkheid van deze functie op zich wil nemen. Ook Proeve heeft zijn reserves, maar na meerdere gesprekken met hem en enkele voorwaarde­n die hij van zijn kant op tafel heeft gelegd, wil hij de functie voor zes maanden op zich nemen”, legt Bouterse uit.

Een van de voorwaarde­n van Proeve is dat er een aantal regels betreffend­e het functioner­en van de CBvS streng in acht wordt genomen, omdat het volgens hem om een respectabe­le functie gaat en ondanks alles wat er is gebeurd, men nog steeds op een respectabe­le manier ermee moet omgaan. Een andere voorwaarde is dat qua wetgeving een aantal zaken goed wordt geregeld, zodat in de toekomst voorkomen wordt dat een governor zijn functie kan misbruiken of bepaalde beslissing­en in zijn eentje kan nemen.

Een belangrijk vereiste voor Proeve is ook dat met de wet in de hand er strenge maatregele­n worden genomen tegen alle dubieuze of illegale zaken die voornameli­jk bij cambio’s gaande zijn.

“Proeve zal voor zes maanden waarnemen in de functie, maar tegelijker­tijd moet het vertrouwen in ons bankwezen en fiscaal beleid ook terugkomen. Het is daarom belangrijk dat er draagvlak is onder de banken voor de interim-governor, omdat zij erg nauw zullen samenwerke­n in de komende periode. Wij zijn daarom nog in overleg met de banken om te komen tot een eenduidig besluit en ondersteun­ing voor Proeve”, zegt de president.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname