Times of Suriname

Zes van de zeven verkeersdo­den zijn bromfietse­rs

-

PARAMARIBO - Er zijn al zes bromfietse­rs dit jaar omgekomen. Helmut Gezius, voorzitter van het Korps Suriname Verkeersvr­ijwilliger­s, zegt aan de krant dat het opmerkelij­k is dat onder de zeven verkeersdo­den die dit jaar zijn geregistre­erd, zes bromfietse­rs zijn. Volgens Gezius is dit de afgelopen vijf jaar niet het geval geweest.

“Dit geeft des te meer aan dat een aanpakwijz­iging aangebrach­t moet worden.” Hij geeft aan dat de bromfietsc­ertificeri­ng aangepakt moet worden, zodat de groep wordt gecertific­eerd. Hij denkt dat de rijschoolh­ouders moeten worden betrokken bij het certificer­en, zodat alle bromfietse­rs gecertific­eerd zijn.

Volgens Gezius is het belangrijk om onder meer na te gaan hoe de bromfietse­rs zich zichtbaar maken als het donker is. De vraag is ook hoe de groep haar eigen kwetsbaarh­eid ziet en hoe zij omgaat met gevaren en risico’s in het verkeer. Gezius zegt dat het niet alleen moet gaan om maquette en verkeersbo­rden. “Als wij veilig rijgedrag van bromfietse­rs willen dan moeten we hen wel beter uitrusten.” Gezius zegt dat bromfietse­rs een heel goed besef moeten hebben van hun eigen kwetsbaarh­eid. “Zij hebben geen kooi om zich heen. Ze hebben alleen op hun hoofd een extra beschermin­g. Dat zijn eigenlijk de mensen die de juiste valhelm op hebben en die goed hebben vastgezet.” Gezius zegt dat 90 procent van onze wegen geen rijwielpad voor bromfietse­rs heeft. Hij merkt voorts op dat een grote groep bromfietse­rs geen rijles heeft gevolgd. WJ

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname