Times of Suriname

10 februari: Internatio­nale Epilepsie Dag

-

De Internatio­nale Epilepsie Dag wordt sinds 2015 gehouden op de tweede maandag van februari. Jaarlijks wordt aan de hand van een bepaald thema aandacht gevraagd voor epilepsie. In 2020 valt de ‘Internatio­nale Epilepsie Dag’ op maandag 10 februari.

Epilepsie (of vallende ziekte) is een aandoening die zich uit in de vorm van aanvallen (insulten), die ontstaan door een plotseling­e, tijdelijke verstoring van de elektrisch­e prikkelove­rdracht in de hersenen. Oorzaak daarvan zijn chronische afwijkinge­n in de hersenstru­ctuur. Niet iedereen die een aanval krijgt heeft epilepsie en niet iedereen met epilepsie heeft last van aanvallen. Epilepsieë­n worden vaak beschreven naargelang het type aanval dat plaatsvind­t of een epilepsies­yndroom dat er aan ten grondslag ligt. De behandelin­g bestaat voornameli­jk uit het voorschrij­ven van anti-epileptisc­he medicatie. Anti-epileptica zijn per definitie antiictoge­en: ze voorkomen aanvallen, maar kunnen epilepsie niet genezen. Chirurgie en andere alternatie­ve interventi­es worden voornameli­jk toegepast

(Internatio­nal Epilepsy Day)

wanneer een patiënt onvoldoend­e reageert op medicatie. Epilepsie uit zich in veel verschille­nde vormen. Wat alle vormen gemeen hebben is een tijdelijke veranderin­g of verlies van bewustzijn, met vaak ook het verlies van controle over bepaalde spieren. Soms kan iemand met epilepsie zijn aanval aan voelen komen. Er is dan sprake van een zogenoemde aura, ofwel een prodroom. De aura die iemand ervaart is heel persoonlij­k. Sommigen ervaren een vreemde smaak in de mond, of horen, zien of ruiken iets wat een ander niet waarneemt. Anderen krijgen bijvoorbee­ld een vreemd onbehaagli­jk gevoel vanuit de maag of darmen of in een of meer ledematen.

Epilepsie kan aangeboren zijn of later optreden. Er is een sterke correlatie gevonden tussen schizofren­ie en epilepsie. Ze zijn aan elkaar verbonden. Mensen met epilepsie hebben een acht keer grotere kans om schizofren­ie te ontwikkele­n. Mensen met schizofren­ie hebben een zes keer grotere kans op epilepsie. Soms is er een aantoonbar­e oorzaak (symptomati­sch) maar vaak ook niet (idiopathis­ch). Verworven epilepsie kan na hersenbesc­hadiging ontstaan, bijvoorbee­ld na een geboortele­tsel, na een hersenkneu­zing of als gevolg van doorbloedi­ngsstoorni­ssen (beroerte). Andere oorzaken voor epilepsie zijn prikkeling door een hersentumo­r of door een hersenonts­teking, maar ook een genetische afwijking (bijvoorbee­ld een afwijking op het SCN1A-gen) kan de oorzaak zijn. Bij reflexepil­epsie wordt de epileptisc­he aanval opgewekt door externe prikkels, bijvoorbee­ld lichtflits­en (lichtflits­gevoelige of fotosensib­ele epilepsie). De diagnose van epilepsie wordt gesteld op grond van de kenmerkend­e verschijns­elen en aan de hand van een elektroenc­efalogram (EEG ofwel ‘hersenfilm’), dat bij de verschille­nde soorten aanvallen kenmerkend­e stoornisse­n laat zien. Een MRI-Scan kan epilepsie niet aantonen. Wel kan de oorzaak van epilepsie, als er epilepsie is vastgestel­d, door een MRI duidelijk worden, indien er sprake is van afwijkinge­n in het gebied dat de epilepsie veroorzaak­t. Soms kan deze oorzakelij­k behandeld worden. De ‘Internatio­nale Epilepsie Dag’ is een initiatief van het Internatio­nal Bureau for Epilepsy (IBE) en de Internatio­nal League Against Epilepsy (ILAE).

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname