Times of Suriname

Staatssecr­etaris Mona Keijzer wil rem op immigratie

-

Den Haag - Immigratie moet worden beperkt. Dat zegt staatssecr­etaris Mona Keijzer (Economisch­e Zaken), naar aanleiding van het grote Telegraaf-onderzoek naar nieuwkomer­s in ons land. “Je ziet dat we tegen grenzen aan lopen.”

De Telegraaf liet een representa­tief onderzoek uitvoeren naar hoe Nederlande­rs aankijken tegen de toestroom naar ons land.

Daaruit blijkt dat een meerderhei­d (65 procent) vindt dat immigratie moet worden teruggesch­roefd. Ook veel mensen met een niet-westerse achtergron­d (48 procent) zijn het daarmee eens. CDA-bewindsvro­uw Keijzer gaf zondag in het televisiep­rogramma WNL op Zondag haar reactie. Ook zij ziet dat we in Nederland tegen groeigrenz­en aanlopen en vindt dus dat de rem erop moet. Maar een immigratie­limiet wil ze niet noemen. “Dan komt natuurlijk de vraag: noem eens een aantal. En dat zou je kunnen doen. Maar we hebben nu eenmaal internatio­nale verdragen. En dan wordt het ingewikkel­d.”

Het Rotterdams­e Leefbaarra­adslid Tanya Hoogwerf, ook aanwezig in de WNLstudio, ziet nog wel een andere reden dat Keijzer nu geen immigratie­maximum noemt. “Dat is best lastig binnen deze coalitie. We zullen moeten wachten op volgende verkiezing­en”, meent ze. Eerder gaf vicepremie­r Hugo de Jonge aan een grens aan het aantal vluchtelin­gen en arbeidsmig­ranten te overwegen. “Doelstelli­ngen”, noemt hij dat zelf. Ook wilde daar geen getal op plakken. Volgens de CDA-bewindsman vindt een groot deel van de politiek de discussie over het inperken van migranten ‘ongemakkel­ijk’. “Het vrije verkeer van personen in de EU is zo heilig dat we er nauwelijks over durven te praten”, zei hij in een interview met NRC.

(De Telegraaf)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname