Times of Suriname

Trump haalt uit naar legeroffic­ier die tegen hem getuigde

-

WASHINGTON - De Amerikaans­e president Trump heeft publiekeli­jk uitgehaald naar legeroffic­ier Alexander Vindman. De luitenant-kolonel werd vrijdag ontslagen uit de Nationale Veiligheid­sraad. Vindman had tijdens de afzettings­procedure tegen de president een getuigenis afgelegd tegenover het Huis van Afgevaardi­gden. Hij deed dat overigens niet op eigen initiatief: het Huis had hem gedagvaard.

De advocaat van de ontslagen officier zei vrijdag dat Vindman weg moet ‘omdat hij de waarheid sprak.’ Trump ging via Twitter op de zaak in. Hij schreef dat Vindman ‘zeer ongehoorza­am was’ en de inhoud van zijn ‘perfecte telefoontj­es incorrect heeft gerapporte­erd.’ De president twitterde verder dat Vindman een ‘afgrijseli­jke beoordelin­g’ van zijn superieur heeft gekregen wegens ‘beoordelin­gsfouten en het lekken van informatie.’

In het verhoor had Vindman onder meer verklaard dat hij ‘zijn oren niet kon geloven’ toen hij hoorde dat Trump zijn Oekraïense ambtgenoot Volodimir Zelenski tijdens een telefoonge­sprek vroeg een onderzoek in te stellen naar zijn Democratis­che rivaal Joe Biden.

De Democratis­che voorzitter van het Huis van Afgevaardi­gden Nancy Pelosi reageert furieus op het ontslag van de officier. Ze noemt het ‘schandelij­k’ en ‘een schaamtelo­ze wraakactie, die de president zijn angst voor de waarheid aantoont.’ Wat Pelosi betreft gaat Vindman, een gedecoreer­d militair, ‘de geschieden­is in als een Amerikaans­e held.’

De Amerikaans­e Senaat, waarin de Republikei­nen in de meerderhei­d zijn, sprak Trump woensdag vrij van machtsmisb­ruik en het hinderen van het onderzoek tegen hem. Sindsdien zijn meerdere functionar­issen ontslagen, zo ook de Amerikaans­e ambassadeu­r voor de Europese Unie, Gordon Sondland. Ook hij had een verklaring afgelegd in het Huis.

(De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname