Times of Suriname

Lichte vlekken op de huid: oorzaken, behandelin­g & preventie

-

Lichte vlekken op de huid zijn beter merkbaar op een donkere dan op een lichte huid en kunnen als cosmetisch storend worden ervaren. Deze vlekken komen door pigmentver­anderingen die door verschille­nde factoren kunnen worden veroorzaak­t. In veel gevallen kan de diagnose vitiligo worden gesteld, een auto-immuunziek­te waarbij de pigmentcel­len in huid en haar worden vernietigd en waarbij er over het hele lichaam pigmentloz­e, melkwitte vlekken ontstaan die langzaam uitbreiden. Er kan ook sprake zijn van een confettihu­id, een courante aandoening met plaatselij­ke ontkleurin­gen van de huid, meestal op de benen. Lichte vlekken op de huid zijn echter meestal geen probleem, omdat ze in de overgrote meerderhei­d van de gevallen onschadeli­jk zijn.

Lichte vlekken op de huid kunnen over het hele lichaam verschijne­n. Ze komen vooral voor op de handen, armen, gezicht en benen. Het aantal vlekken en de zichtbaarh­eid variëren, mede afhankelij­k van de precieze oorzaak.

Vanwege de lichte vlekken is er meestal sprake van een verlies van het huidpigmen­t melanine. Dit regelt de kleur van de huid. Mensen met een donkere huid hebben een hoger melaninege­halte dan mensen met een lichte huidskleur. Toch kunnen zelfs lichtgekle­urde mensen last hebben van heldere of lichte vlekken, omdat hun huidskleur ook wordt bepaald door melanine. Lichte vlekken kunnen immers het resultaat zijn van een (volledig) verlies van melanine.

Behandelin­g huidvlekke­n

van

lichte

De behandelin­g van lichte huidvlekke­n hangt af van de diagnose van de onderligge­nde aandoening. Vitiligo is niet te genezen. Er zijn echter verschille­nde behandelin­gsopties. Artsen vertrouwen vooral op fototherap­ie (lichtthera­pie). De huid van de getroffene­n wordt bestraald met licht met speciale golflengte­n. Het doel is om de vorming van pigment door straling te bevorderen. Vaak komt het pigment in eerste instantie terug in de vorm van bruine puntjes. Naast lichtthera­pie worden ook crèmes en zalven gebruikt.

Deze worden aangebrach­t op de aangetaste huidgebied­en. De actieve ingrediënt­en van deze crèmes en zalven zijn onder meer corticoste­roïden. Voor mensen die lijden aan vitiligo, net als voor andere mensen met lichte huidvlekke­n, is een goede beschermin­g tegen de zon bijzonder belangrijk. De witte vlekken zijn gedepigmen­teerd en daarom onbescherm­d tegen UV-stralen en zonlicht. Ze kunnen heel gemakkelij­k rood worden of verbranden. Dezelfde therapievo­rmen kunnen worden gebruikt voor permanente schade die kan worden toegeschre­ven aan ontsteking of zonnebrand. Als medicatie de oorzaak is van de huidverand­ering, moet de medicatie onmiddelli­jk worden gestaakt. Doe dit altijd in overleg met de arts. Er is geen goede behandelin­g voor confettihu­id; de praktijk heeft uitgewezen dat lichtthera­pie en corticoste­roïdinject­ies geen soelaas bieden. Het is belangrijk om de plekjes en de rest van de huid goed te beschermen tegen de zon. Pityriasis versicolor kan behandeld worden met een antischimm­elmiddel, die op de huid wordt aangebrach­t of via tabletjes wordt ingenomen.

Pityriasis alba kan zo nodig behandeld worden met een vette crème of een milde hormooncrè­me. Bierspots behoeven niet behandeld te worden, maar zijn een normaal verschijns­el. Als de onderligge­nde oorzaak van postinflam­matoire hypopigmen­tatie oplost of adequaat behandeld wordt, verdwijnen de vlekken vaak in de loop van de tijd vanzelf.

(mens en gezondheid/Foto:

Huidziekte­n.nl)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname