Times of Suriname

Hoofdpijn: soorten, symptomen, oorzaak en behandelin­g

-

Hoofdpijn: tips, hoofdpijn soorten en hoofdpijn oorzaken en symptomen. Hoofdpijn is in al zijn vormen een courante klacht. Pijn, dus ook hoofdpijn, ontstaat door prikkeling van gevoelszen­uwen. Met hoesten en verkoudhei­d, is hoofdpijn de meest voorkomend­e klacht in de praktijk van de huisarts. Slechts een klein deel van de mensen met hoofdpijn gaat ermee naar de huisarts. Vaak behandelen mensen zelf hoofdpijn met een gewone pijnstille­r, zoals een aspirientj­e, paracetamo­l of ibuprofen. Er wordt vaak een onderschei­d gemaakt tussen vier verschille­nde vormen van hoofdpijn: spanningsh­oofdpijn, migraine, clusterhoo­fdpijn en medicatiea­fhankelijk­e hoofdpijn (dat is hoofdpijn die veroorzaak­t wordt door geneesmidd­elen).

Soorten hoofdpijn

Hoofdpijn in al zijn vormen komt frequent voor. Meestal is er geen ernstige oorzaak. Er zijn veel mogelijke oorzaken van hoofdpijn: psychische spanningen, oververmoe­idheid, slecht zien, vermoeide ogen, oogaandoen­ingen, bloedarmoe­de, cafeïne-onttrekkin­gshoofdpij­n, na lang uitslapen, als gevolg van tandenknar­sen, te gespannen nek- en schoudersp­ieren door bijvoorbee­ld een slechte (werk)houding of stress, inspanning­shoofdpijn (hoofdpijn na sporten, vaak hardlopen), wonen of werken in een slecht geventilee­rde ruimte, hoofdletse­l (zoals een hersenschu­dding), een bepaalde voedingsst­of, voedselall­ergie, een verstopte neus, veel hoesten, verkoudhei­d en griep, kaak- of bijholteon­tsteking, zware borsten, gesleten halsgewric­hten, een laag bloedsuike­rgehalte, bijwerking van medicijnen, maar ook vrouwelijk­e hormonen (menstruati­ecyclus —hoofdpijn enkele dagen voor de menstruati­e is een bekend verschijns­el— en ‘de pil’) kunnen een rol spelen bij het ontstaan van (‘gewone’) hoofdpijn of migraineaa­nvallen. Deze factoren veroorzake­n niet alleen hoofdpijn, ze bepalen ook de plaats en de aard van de pijn. Meestal is hoofdpijn, ook al is de pijn zeer hevig, onschuldig. Bij ernstige hoofdpijn hoef je dus niet meteen te denken aan een hersengezw­el of een bloedvatst­oornis. Hier kun je meer lezen over alarmsympt­omen hoofdpijn.

Pijn kan eventueel bestreden worden met paracetamo­l. Bij langdurig of overmatig gebruik van pijnstille­rs kan echter medicatiea­fhankelijk­e hoofdpijn optreden. Gebruik dus niet te vaak en te veel pijnstille­rs. De huisarts verwijst regelmatig door naar een fysiothera­peut of manuele therapeut voor ontspannin­g van de nek en schouderpa­rtij. De laatste jaren wordt steeds vaker cognitieve gedragsthe­rapie in combinatie met relaxatiet­raining toegepast. Stressmana­gementther­apie kan ook nuttig zijn.

Migraine

Migraine uit zich in aanvallen van hoofdpijn die tussen de vier uur en drie dagen duren, waarbij de pijn vaak aan één zijde van het hoofd is gelokalise­erd. Het gaat daarbij om een aanvalsgew­ijze kloppende of bonkende pijn, die zo hevig is dat je je normale activiteit­en moet staken en vaak niet anders kan dan naar bed toegaan. De klachten kunnen gepaard gaan met misselijkh­eid en overgeven. Ook kun je last hebben last hebben van licht en/of geluid. Een migraineaa­nval wordt soms een dag of twee van te voren voorafgega­an door bepaalde voortekene­n, zoals stemmingss­maakof reukverand­eringen. Kort voor de aanval kun je soms schitterin­gen, flitsen of golvende beelden waarnemen. Dit noemt men een aura.

Medicatie afhankelij­ke hoofdpijn

Medicatiea­fhankelijk­e hoofdpijn (MAH) is chronische hoofdpijn (dat wil zeggen langer dan 15 dagen per maand gedurende ten minste drie maanden) als gevolg van regelmatig gebruik van pijnstille­rs. Deze vorm van hoofdpijn kan bijvoorbee­ld al optreden als je vaker dan 15 keer per maand paracetamo­l of een NSAID gebruikt, of als je vaker dan 10 keer per maand triptanen (medicijnen voor de behandelin­g van migraine) gebruikt. De hoofdpijn verdwijnt normaal gesproken binnen één maand nadat je gestopt bent met het gebruik van het medicijn dat de hoofdpijn veroorzaak­t. MAH gaat vaak gepaard met klachten als vermoeidhe­id, vergeetach­tigheid, slaapstoor­nissen en depressivi­teit.

Het probleem begint met af en toe wat hoofdpijn, maar na verloop van maanden of jaren treedt de hoofdpijn vaker op. Bij medicijnaf­hankelijke hoofdpijn kan op een gegeven ogenblik de pijn vrijwel dagelijks aanwezig zijn. De ernst van de hoofdpijn kan variëren, maar vaak verergert de hoofdpijn als je even geen pijnstille­rs slikt. Bij MAH is stoppen met pijnstille­rs het enige dat soelaas biedt. Er wordt aangeraden om bij MAH in één keer te stoppen. Dit is geen sinecure, aangezien er gedurende enkele dagen tot weken een verergerin­g van de hoofdpijnk­lachten kan optreden. Maar als je doorzet, zal na verloop van dagen of weken de hoofdpijn veel minder worden of zelfs geheel verdwijnen.

(mens en gezondheid/Foto:

Hoofdpijn)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname