Times of Suriname

Steken in het oor: oorzaken en behandelin­g stekende oorpijn

-

Felle, heftige of pijnlijke steken in het oor is een onaangenam­e en stressvoll­e aangelegen­heid die veroorzaak­t kan worden door verschille­nde mogelijke oorzaken. Stekende oorpijn komt vooral vaak voor in de herfst en winter. Het natte en koude weer kan voor pijnlijke sensaties zorgen. Bovendien loop je in de wintermaan­den het risico op ziekten zoals griep en verkoudhei­d. Deze hebben een effect op alle gebieden van de bovenste luchtwegen. Vanwege hun nabijheid tot de buis van Eustachius is het niet ongewoon dat verkoudhei­d pijn in het oor kan veroorzake­n, waar het gevoeld kan worden als een steek. Als een verkoudhei­d of griep niet goed geneest, bestaat er ook het risico dat de ziekteverw­ekkers in de buis van Eustachius terechtkom­en. Als gevolg hiervan ontstaat er zwelling en ontsteking in het ventilatie­kanaal. De luchtuitwi­sseling, evenals de drukvereff­ening in het oor, worden hierdoor extreem moeilijk gemaakt, wat voor klachten kan zorgen.

Wat zijn steken in het oor?

Steken in het oor, een soort oorpijn, kan zowel bij volwassene­n als bij kinderen voorkomen en is acuut of chronisch. Stekende oorpijn is vaak eenzijdig, maar de klacht kan ook in beide oren voorkomen. Steken in het oor worden voornameli­jk geassociee­rd met verkoudhei­d en otitis media (middenooro­ntsteking). Maar er zijn verschille­nde andere ziekten die de klacht kunnen veroorzake­n.

Huisarts raadplegen

Steken in het oor is bijna altijd het eerste teken van een oorontstek­ing. Oordruppel­s met een zuur en een corticoste­roïd erin helpen, maar soms moet je de gehoorgang eerst laten uitspuiten bij de huisarts. Als na drie tot vier dagen geen significan­te verbeterin­g is, is het verstandig je huisarts te raadplegen. Pus uit het oor is ook een teken dat onmiddelli­jk medische hulp moet worden gezocht. Als de steek in het oor wordt veroorzaak­t door extern geweld, bijvoorbee­ld een harde klap op het oor, moet ook een arts worden geraadplee­gd. Vooral als er bloed uit de gehoorgang komt, is dit een zeer acuut geval. Dan is een bezoek aan de arts dringend noodzakeli­jk, omdat dit het trommelvli­es ernstig kan beschadige­n.

Onderzoek en diagnose

De huisarts of KNO-arts zal vragen aan je stellen over je klachten en hij zal daarbij je medische geschieden­is in ogenschouw nemen. Daarna volgt onderzoek van het oor, waarbij de arts zowel het buiten- als het binnenoor onderzoekt. Hij gebruikt een otoscoop om het binnenoorg­ebied te onderzoeke­n. Een otoscoop is een diagnostis­ch apparaat waarmee de arts je gehoorgang kan bekijken. Mogelijke andere diagnostis­che onderzoek die plaats kunnen bij steken in het oor zijn gehooronde­rzoek (audiometri­e) en beeldvormi­ngsonderzo­ek. Dit zijn bijvoorbee­ld de röntgenfot­o om fracturen van de schedel te bepalen en/ of MRI-onderzoek.

Complicati­es

Omdat steken in het oor meestal te wijten is aan otitis media, kunnen er ook verschille­nde complicati­es optreden. Over het algemeen gaat een middenooro­ntsteking vanzelf weer over, maar soms treden er complicati­es op. Voorbeelde­n zijn een bacteriële ontsteking van het uitstekend­e bot achter het oor en hersenvlie­sontstekin­g. En bij een loopoor is het trommelvli­es kapotgegaa­n en komt pus of etter uit het oor. Zodra deze klachten verschijne­n, moet onmiddelli­jk een arts worden geraadplee­gd. Bloedvergi­ftiging kan zelfs optreden als bacteriën of andere ziekteverw­ekkers in de bloedbaan terechtkom­en. Een middenooro­ntsteking gaat vaak gepaard met verschille­nde klachten. Dit omvat een koorts, koude rillingen of braken.

Het behandelen van een steek in het oor hangt af van de diagnose. Soms volstaat zelfzorg en huismiddel­tjes, maar vaak is een medische interventi­e in de vorm van medicijnen of een ingreep (bijvoorbee­ld het uitspuiten van de het oor) geboden. Behandelin­g van steken in het oor kan bestaat uit voorgeschr­even ontsteking­sremmende en pijnstille­nde medicijnen. Bij een bacteriele oorzaak, kan de arts een antibiotic­um voorschrij­ven. Andere therapeuti­sche maatregele­n zijn minimaal invasieve operaties onder narcose, zoals een gaatje in het trommelvli­es dichtmaken of het verwijdere­n van een vreemde voorwerp in het oor. Dit laatste komt veel voor bij jonge kinderen.

(mens en gezondheid)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname