Times of Suriname

Hyperpigme­ntatie: Donkere vlekken in de huid

-

Melanine is verantwoor­delijk voor de haar- en huidskleur. Hyperpigme­ntatie is het gevolg van de overproduc­tie van melanine in bepaalde huidplekke­n, waardoor ze donkerder verschijne­n dan de natuurlijk­e huidskleur. Blootstell­ing aan de zon, hormonen en een infectie zijn enkele risicofact­oren voor het ontstaan van deze donkerdere vlekken op de huid. Hyperpigme­ntatie zelf is geen medische bedreiging, al vormt dit soms wel een symptoom van een onderligge­nde ziekte.

De uiterlijke kenmerken van hyperpigme­ntatie zijn voor de patiënt zelf soms erg ingrijpend op psychisch gebied, al worden sommige vormen van hyperpigme­ntatie als ‘vrij normaal’ bestempeld, zoals sproeten. Een zorgvuldig­e huidanalys­e en behandelin­g zijn dan ook nodig om de donkerdere plaatsen in de huidskleur te onderzoeke­n en behandelen.

Huid

Urticaria pigmentosa, ook gekend als ‘cutane mastocytos­e’ is een huidaandoe­ning die meestal meerdere donkere huidvlekke­n bij kinderen veroorzaak­t. Deze huidletsel­s hebben de neiging om bij wrijving meer rood en jeukend te worden (teken van Darier). Soms ontstaat blaarvormi­ng op de huidletsel­s. In de zeldzame aangeboren, wijdverspr­eide vorm van de ziekte ontstaat een verdikte, leerachtig­e huid. Af en zijn systemisch­e symptomen aanwezig, zoals een piepende ademhaling, blozen, syncope (flauwvalle­n) of diarree. Anafylaxie (ernstige allergisch­e reactie) komt zeer zelden voor. De aandoening verdwijnt spontaan na enkele jaren bij kinderen, maar is

Infiltrati­e in organen

Zelden infiltrere­n de mestcellen de inwendige organen (systemisch­e mastocytos­e). Als dit toch gebeurt, is dat vooral bij volwassene­n of bij pasgeboren­en. Mogelijk is dan elk orgaan getroffen, al heeft de ziekte een voorkeur voor het bot, waardoor de patiënt klaagt over ernstige botpijn. Ook het maagdarmka­naal, de lever en de milt zijn soms aangetast. De patiënt heeft hierbij een kleine kans om leukemie te ontwikkele­n als het beenmerg zwaar getroffen is. Een behandelin­g van de huid is nodig, eventueel in combinatie met fototherap­ie en antihistam­inica (medicijnen tegen een allergisch­e reactie).

(mens en gezondheid)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname