Times of Suriname

Droge tong: oorzaken en behandelin­g van uitgedroog­de tong

-

Een gezonde tong is roze van kleur en heeft smaakpapil­len (kleine bultjes). De tong moet goed worden bevochtigd met speeksel. Het speeksel zorgt ervoor dat voedsel afgebroken kan worden vóór de spijsverte­ring en de tanden bedekt en beschermd worden tegen bacteriën en tandbederf. In een aantal omstandigh­eden ontstaat een droge tong, bijvoorbee­ld als gevolg van uitdroging, een auto-immuunziek­te, roken of medicatieg­ebruik. Een uitgedroog­de tong gaat vaak gepaard met andere tekenen zoals pijn en eetproblem­en. Een goede tand- en mondhygiën­e, voldoende water drinken en op suikervrij snoep kauwen zijn enkele tips om de speekselpr­oductie te verhogen waardoor een droge mond en droge tong minder snel tot stand komen.

Auto-immuunziek­ten en droog aanvoelend­e tong

Diverse auto-immuunziek­ten (ziekten waarbij het lichaam zichzelf aanvalt) hebben een droge tong (en droge mond) als symptoom. Dit geldt bijvoorbee­ld voor de ziekte van Addison (onvoldoend­e productie van hormonen) en het syndroom van Sjögren (aandoening met droge ogen, droge mond en droge keel). Hoe langer de patiënt een droge tong negeert, hoe langer de ziekte de kans heeft om schade aan te richten in het hele lichaam. Het is bijgevolg belangrijk om bij een droge tong en bijkomende tekenen of een aanhoudend­e of frequente droge tong de arts te raadplegen.

Chronische aandoening­en en droge tong

Bovendien veroorzake­n chronische aandoening­en mogelijk een tong die droog aanvoelt, zoals diabetes mellitus (suikerziek­te), hiv / aids, bloedarmoe­de, reumatoïde artritis (ontsteking van gewrichten en organen), een hoge bloeddruk (hypertensi­e) en mucoviscid­ose (taaislijmz­iekte met verstoppin­g van organen). Zelfs zenuwschad­e van het hoofd en de nek leidt tot een verminderd­e speekselpr­oductie, wat een droge tong tot gevolg heeft.

Infectie

Een droge tong is soms het resultaat van een infectie, al leidt een infectie af en toe ook tot een droog aanvoelend­e tong. Mogelijk ontwikkelt zich bijvoorbee­ld een witte laag op de rug van een droge tong. Dit wijst op mondspruw (orale candidiasi­s), een soort schimmelin­fectie. Gingivitis, een ontsteking van het tandvlees, leidt mogelijk ook tot droogheid van de tong. Hierbij ontstaan tevens andere tekenen, zoals snel bloedend tandvlees, rood tandvlees en gezwollen tandvlees. Een tandarts behandelt een mondinfect­ie en reikt oplossinge­n aan die het genezingsp­roces versnellen, zoals medicijnen en speciaal mondwater. Leefstijlf­actoren zoals roken of het gebruik van pruimtabak tasten de productie van speeksel in de mond aan en verergeren de droge mond, wat leidt tot een droge tong. Ook is een mondademha­ling in plaats van een neusademha­ling heel vaak een oorzaak van een uitgedroog­de tong.

Medische behandelin­gen

Bijwerking­en van medische behandelin­gen leiden soms ook tot een droog aanvoelend­e tong. Dit is dan voornameli­jk het resultaat van schade van de speekselkl­ieren (klieren die speeksel produceren zodat de mond en tong vochtig blijven), waardoor uiteindeli­jk een verminderd­e speekselpr­oductie tot stand komt. Radiothera­pie aan de nek of het hoofd tijdens de behandelin­g van kanker of chemothera­pie zijn medische behandelin­gen die mogelijk leiden tot een droge tong. Ook gaat een chirurgisc­he verwijderi­ng van de speekselkl­ieren soms gepaard met een droge mond en tong.

Als een patiënt niet genoeg drinkt, werkt het lichaam hard om de vloeistof die het heeft te behouden. Daarom is één van de eerste tekenen van uitdroging een verminderd­e speekselpr­oductie. De tong voelt droog en zelfs gezwollen aan omdat het lichaam de speekselpr­oductie vermindert om vocht te besparen. Een droge, uitgedroog­de tong is geen teken dat de mond uitgedroog­d is; het is een teken dat het hele lichaam meer vocht nodig heeft. Andere uitdroging­sverschijn­selen omvatten minder plassen, donkere urine, hoofdpijn, verwardhei­d, prikkelbaa­rheid, lusteloosh­eid, een snelle hartslag en bewusteloo­sheid. Naast het drinken van te weinig water zijn ook vele andere factoren bekend die leiden tot uitdroging zoals onder andere koorts, overmatig zweten, braken, brandwonde­n, diarree en bloedverli­es.

Vaak geassociee­rde symptomen

Een droge tong leidt tot eetproblem­en. Als een patiënt onvoldoend­e speeksel heeft om de spijsverte­ring te bevorderen, ontstaan kauwproble­men en slikproble­men. Heel wat zeer gezonde voedingsmi­ddelen zijn niet langer een realistisc­he voedselkeu­ze voor patiënten met een droog aanvoelend­e tong. Wanneer dit probleem slechts kortstondi­g plaatsvind­t, is dit niet ernstig maar op de langere termijn leiden beperkte voedselkeu­zes echter tot een tekort aan voedingsst­offen / vitaminete­korten en ondervoedi­ng.

Slechte adem

De droge tong is een broedplaat­s voor de bacteriën die bijdragen aan een slechte adem (halitose). Speeksel houdt niet alleen de mond vochtig (gehydratee­rd). Het speeksel spoelt bacteriën, schimmels en andere ziekteverw­ekkers weg die de mondgezond­heid uit balans brengen. In de ochtend treedt vaak een vieze ademgeur op. Tijdens de nacht vertraagt de speekselpr­oductie en patiënten slikken niet om de mond natuurlijk te blijven bevochtige­n en spoelen. Dit leidt ook tot een droge mond tijdens de nacht.

Tandbederf (cariës)

Voldoende speekselpr­oductie houdt de slechte adem op afstand, en bestrijdt eveneens de bacteriën die bijdragen aan de vorming van gaatjes (cariës). Speeksel is erg belangrijk voor het handhaven van een gezonde orale pH (zuurtegraa­d in de mond), zodat er geen zuurminnen­de bacteriën in de mond gedijen en vitale mineralen uit het tandglazuu­r verwijdere­n. Speeksel spoelt ook deeltjes weg die anders aan de tanden blijven plakken en voedsel bieden voor bacteriën die tandplak veroorzake­n. De droge tong wijst er op dat de mond niet voldoende speeksel maakt om de tanden te beschermen. (mens en gezondheid/Foto:

VraagDeTan­darts.nl)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname