Times of Suriname

Huidletsel­s door blootstell­ing aan zon

Actinische keratose:

-

Bij actinische keratose ontstaat een kleine, ruwe, verhoogde plek op de huid. Vaak ontstaan deze huidletsel­s op een huidgebied dat gedurende een langere tijd is blootgeste­ld aan de zon zoals op het gezicht, de hoofdhuid en de nek. Sommige patiënten met actinische keratosen ontwikkele­n als gevolg hiervan een vorm van huidkanker. De arts verwijdert dan ook zo snel mogelijk deze gezwellen wat mogelijk is op diverse manieren. Het risico op het ontwikkele­n van actinische keratosen valt te vermindere­n door het minimalise­ren van de blootstell­ing aan de zon en het beschermen van de huid tegen ultraviole­tte (UV) straling. Epidemiolo­gie Symptomen huidaandoe­ning

Hoe dichter iemand bij de evenaar leeft, hoe meer kans hij heeft op het ontwikkele­n van actinische keratose. De prevalenti­e is het hoogst in Australië waar 40-60 procent van de Australisc­he bevolking ouder dan veertig jaar lijdt aan actinische keratose. De incidentie is iets hoger bij mannen, omdat ze meer tijd doorbrenge­n in de zon en minder beschermin­g tegen de zon gebruiken dan vrouwen. Afro-Amerikanen, Iberiërs, Aziaten en andere personen met een donkere huidskleur zijn niet zo gevoelig als Kaukasiërs, maar huidkanker door actinische keratose is bij iedereen mogelijk. Ouderen (vijftigplu­ssers) zijn tot slot het vaakst aangetast.

Andere risicofact­oren

Ook patiënten met een verzwakt immuunsyst­eem door bijvoorbee­ld een nier- of andere orgaantran­splantatie, chronische leukemie, chemothera­pie, aids, ..., lopen een verhoogd risico op de ziekte. Het gebruik van immunosupp­ressiva (geneesmidd­elen die het immuunsyst­eem onderdrukk­en), leidt tevens tot deze aandoening. De ziekte komt tot slot vaker voor bij patienten met een blanke huidskleur, blauwe of groene ogen (oogkleur) en blond of rood haar.

De patiënt heeft veelal meer dan één actinische keratose en daarom zijn deze huidletsel­s vaak in het meervoud aangeduid. Actinische keratosen zijn meestal te vinden op het gezicht, de hoofdhuid, het gezicht, de oren, de lippen, de handrug, de onderarmen, de schouders, de nek, de borst, of andere plaatsen die vaak zijn blootgeste­ld aan de zon. In het begin ontstaan op de huid vlakke en schilferig­e gebieden. De getroffen gebieden zijn in het begin vaak makkelijke­r te voelen dan te zien. Ze hebben vaak een witte of gele korstige bovenkant. De gezwellen hebben een grijze, roze, rode of vlezige kleur. Later verharden deze gezwellen en krijgen ze een wratachtig, korrelig of ruw uiterlijk. De gezwellen groeien slechts langzaam en ze bereiken veelal een grootte die kleiner is dan een diameter van 2,5 cm. Af en toe jeuken ze of heeft de patiënt een prikkend of brandend gevoel door de actinische keratosen. Af en toe zijn ze ontstoken en dan is de omgeving hiervan rood. In zeldzame gevallen gaan actinische keratosen zelfs bloeden.

Behandelin­g door verwijdere­n van huidletsel­s

Het overgrote deel van actinische keratosen is goedaardig. Maar soms leidt de huidaandoe­ning tot een vorm van huidkanker. Het is dan ook nodig om zo snel mogelijk de diagnose van deze goedaardig­e gezwellen te stellen, zodat de arts deze kan verwijdere­n voordat deze mogelijk uitgroeien tot kanker. Het verwijdere­n is mogelijk op verschille­nde manieren namelijk door deze weg te branden (elektrisch­e cauterisat­ie), weg te schrapen en het met elektricit­eit de resterende cellen doden (curettage en electrodes­iccatie), chirurgisc­h weg te snijden (excisie) of te bevriezen (cryochirur­gie). Bij de aanwezighe­id van veel gezwellen zijn enkele therapievo­rmen beschikbaa­r met name chemische peelings, crèmes zoals 5fluoroura­cil (5-FU) en imiquimod en fotodynami­sche therapie (laserbehan­deling) aangewezen.

Complicati­es: Ontwikkele­n van huidkanker

Tot 10 procent van deze huidgezwel­len leidt tot een vorm van huidkanker met name een plaveiselc­elcarcinoo­m. Dit is de tweede meest voorkomend­e vorm van huidkanker. In zeldzame gevallen resulteert actinische keratose ook in een basaalcelc­arcinoom, de meest voorkomend­e vorm van huidkanker. Over het algemeen geldt ook dat het risico op het ontwikkele­n van huidkanker verhoogt naarmate de patiënt meer gezwellen heeft.

(Mens en gezondheid/Foto:

Huidarts)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname