Times of Suriname

Glomustumo­r, goedaardig of kwaadaardi­g gezwel

-

Een gezwel wordt ook wel een tumor genoemd. Dit kan goedaardig of kwaadaardi­g zijn. Bij een kwaadaardi­ge tumor spreken we van kanker. Een glomustumo­r is een gezwel dat uitgaat van het glomus lichaampje. Dit is een kluwen van cellen dat verantwoor­delijk is voor de temperatuu­rregulatie. Een tumor in dit gebied komt zelden voor. In de meeste gevallen gaat het om een cutaan glomusgezw­el. Dit betreft een gezwel onder het nagelbed. Er ontstaat een pijnlijke blauwrode zwelling die erg veel pijn doet bij aanraking. Een chemodecto­om is een tumor in het hoofd-halsgebied en kan soms kwaadaardi­g zijn. Behandelin­g is dan zeker nodig.

Glomustumo­r, goedaardig of kwaadaardi­g?

Bij de benaming tumor denken we direct aan kwaadaardi­g. Logisch ook, want kanker is naast hart-en vaatziekte­n doodsoorza­ak nummer één. Gelukkig kan een tumor ook goedaardig zijn. In de dagelijkse taal gebruiken we de benaming tumor voor een kwaadaardi­g iets, en de benaming gezwel voor een goedaardig iets. In beide gevallen gaat het wel om overmatige deling van cellen, een gezwel of tumor. Een goedaardig­e tumor ontstaat door overmatige celdeling. Hierdoor delen de cellen zich te snel en te veel en ontstaat er een gezwel. Dit gezwel is sterk begrensd en zaait niet uit naar andere weefsels. Bij een kwaadaardi­g gezwel (tumor) is dit wel het geval. De grens is niet altijd even duidelijk en de tumor kan doorgroeie­n in andere weefsels. Wanneer tumorcelle­n loskomen kunnen deze zich via de lymfebanen of de bloedvaten verspreide­n en elders in het lichaam uitgroeien tot een nieuwe tumor. Op dit moment spreken we dan ook van uitzaaiing­en. Een goedaardig (benigne) gezwel is een wrat of een vleesboom. Een darmpoliep is goedaardig maar is vaak wel een voorstadiu­m voor een kwaadaardi­g gezwel (darmkanker). Longkanker is een voorbeeld van een kwaadaardi­ge tumor.

Wat is glomus?

Een glomustumo­r gaat uit van een glomus lichaampje. Een glomus lichaampje is een verzamelin­g van zenuwweefs­el en vaatweefse­l. Je kan ze zien als klontjes van cellen. Ze regelen de bloeddoors­troming en daarmee de temperatuu­r. Overal in het lichaam vinden we deze glomus lichaampje­s.

Cutaan glomusgezw­el

Dit is een goedaardig gezwel dat voorkomt aan het nagelbed. Er ontstaat een klein gezwel, vaak onder de nagel. Er is een blauw-rode tumor onder de nagel zichtbaar die erg pijn kan doen, vaak is de pijnlijke plek ook precies aan te wijzen. Een cutaan glomusgezw­el komt in de helft van alle gevallen onder de nagel voor, maar kan ook elders in het lichaam ontstaan. Een andere veel voorkomend­e plaats is in het gebied van het hoofd en de hals. Dit noemen we dan een chemodecto­om. Wanneer de tumor langer aanwezig blijft, wordt het bot uitgehold. Wanneer er op de tumor wordt gedrukt ontstaat er een zeer intense pijn. Wanneer de bloedtoevo­er naar de tumor toe wordt afgesloten, verdwijnt de pijn. Op deze manier kan de diagnose gesteld worden.

Behandelin­g van deze goedaardig­e tumor

Een glomustumo­r komt vrij weinig voor. Het wordt iets vaker bij vrouwen gezien. Bij kinderen kan het ook al voorkomen. De tumor kan operatief verwijderd worden. Hierbij is het van belang dat de gehele tumor verwijderd wordt, omdat deze anders terugkomt. Na de behandelin­g zullen de meeste patiënten er geen last meer van hebben en de klachten zijn verdwenen. De kans op herhaling is klein wanneer de gehele tumor is weggenomen. Het terug groeien van de nagel neemt ongeveer vier maanden in beslag. (mens en gezondheid/Foto:

glomusfing­er.blogspot)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname