Times of Suriname

Stekende maagpijn: symptomen, oorzaken en behandelin­g

-

Stekende maagpijn treedt meestal op aan de linkerkant of het midden van de bovenbuik. Deze pijn kan te wijten zijn aan voeding, je psychische gesteldhei­d of een organische ziekte. Een relatief onschadeli­jke trigger kan bijvoorbee­ld een grote en zware maaltijd zijn. Ziekten en vergiftigi­ng zijn ook mogelijk. In sommige gevallen kan het nodig zijn om een arts te raadplegen. Naast huismiddel­tjes zijn er medicinale en mogelijk chirurgisc­he behandelin­gsopties, afhankelij­k van de bevindinge­n van de arts.

Wat is stekende maagpijn?

Stekende maagpijn is stekende pijn in de linker of middelste bovenbuik, oftewel het maaggebied. Dit onderschei­dt het van algemene buikpijn. De pijnlijke steken in het maaggebied kunnen alleen voorkomen of gepaard gaan met andere symptomen zoals algehele malaise, een vol gevoel, braken en indigestie of dyspepsie.

Alcohol en nicotine

Genotsmidd­elen zoals alcohol en nicotine irriteren over het algemeen de maag en het spijsverte­ringskanaa­l. Als je regelmatig alcohol drinkt en/ of rookt, zijn klachten in het maag-darmkanaal bijna onvermijde­lijk. De situatie is vergelijkb­aar met aanhoudend­e stress. Dit kan ook de maag treffen. Het is niet alleen mogelijk om een stekende maagpijn te hebben, maar ook andere klachten en de vorming van maagzweren of darmzweren. In dit geval is de pijn meestal uitgesprok­en aanwezig in de vroege ochtend of op een lege maag.

Kalmerende kruidenthe­e met kamille, venkel en karwijzaad, het nemen van een kruik en een cirkelvorm­ige buikmassag­e kunnen de symptomen verlichten. Bovendien kan de arts speciale medicijnen voorschrij­ven om het maagzuur te vermindere­n en medicijnen om de maag te beschermen. In het geval van acute en zeer ernstige maagpijn kunnen pijnstille­rs worden gebruikt. Deze moeten worden ingenomen zoals voorgeschr­even door de arts. De voorgeschr­even dosis mag niet worden overschred­en. Sommige pijnstille­rs kunnen ernstige bijwerking­en hebben, zoals obstipatie, diarree, verdere maagpijn en misselijkh­eid. Als een ernstige organische oorzaak wordt gevonden, kan een operatieve ingreep volgen. Als de oorzaak van de maagpijn te wijten is aan een infectiezi­ekte, zoals een maag-darminfect­ie, schrijft de arts meestal antibiotic­a voor.

(mens en gezondheid)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname