Times of Suriname

Gezondheid­stoestand eerste COVID-19-patient stabiel

-

PARAMARIBO - De gezondheid­stoestand van de eerste COVID-19-patiënt in ons land is stabiel. Dit zeiden zowel minister Antoine Elias van Volksgezon­dheid als diens directeur Cleopatra Jessurun. Tot en met zaterdagav­ond was er in Suriname een persoon positief getest op het nieuwe coronaviru­s. De afgelopen periode zijn achttien personen getest op het nieuwe coronaviru­s, van wie een persoon besmet is.

Jessurun zegt dat de patiënt momenteel de nodige medische zorg krijgt in het Wanica Ziekenhuis. Hiermee ontkracht zij beweringen dat dit hospitaal niet geschikt zou zijn om coronapati­ënten op te vangen en te behandelen. Eveneens halen de PAHO en WHO in een verklaring aan dat die nimmer gezegd zouden hebben dat deze ziekenzorg­instelling niet geschikt zou zijn voor het opnemen van COVID-19-patiënten. De volksgezon­dheiddirec­teur benadrukt dat het medisch personeel dat te maken krijgt met coronapati­ënten de nodige trainingen hebben gehad en daarnaast ook voorzien worden van de verplichte beschermen­de kleding. Daarnaast

heeft Volksgezon­dheid de afgelopen dagen vergaderd met de verschille­nde ziekhuisdi­recteuren. Zij geeft de garantie dat de ziekenhuiz­en tijdig bevoorraad zullen worden met de nodige medische spullen voor het behandelen van patiënten.

Zij en Elias doen een beroep op de samenlevin­g zich niet te laten opzwepen met allerlei fakeberich­ten over het coronaviru­s. “Er moet gehandeld worden op basis van feiten en niet uit vrees of paniek. De gemeenscha­p moet de preventiev­e maatregele­n zoals het regelmatig wassen van de handen met zeep en het bedekken van neus en mond in acht blijven nemen”, aldus de minister.

Kolonel Jerry Slijngaard, coordinato­r van het Nationaal Coordinati­e Centrum voor Rampenbehe­ersing, zegt dat momenteel gewerkt wordt aan het in place brengen van opvangfaci­liteiten oftewel quarantain­eruimtes voor personen die mogelijk besmet zijn met het coronaviru­s. Een van deze lokaties is het RCR-Zorghotel waar ruim tachtig personen opgevangen kunnen worden. Geschikte ruimtes acht Slijngaard onder andere sporthalle­n, loodsen en hotels en eventueel speciale tenten. Deze week zal het aantal quarantain­eruimtes opgevoerd worden naar 300, waarna dit verder uitgebreid wordt naar 2000.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname