Times of Suriname

Ziekenhuiz­en en bedrijven passen werkwijze aan

-

PARAMARIBO - Verschille­nde ziekenzorg­instelling­en en bedrijven hebben ingaande vandaag besloten hun werkwijze aan te passen ter bestrijdin­g van het nieuwe coronaviru­s. Het gaat hierbij om onder andere het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP), het Sint Vincentius Ziekenhuis (SVZ) en het Diakonesse­nhuis, Telecommun­icatiebedr­ijf Suriname (Telesur), Surinaamsc­he Waterleidi­ng Maatschapp­ij (SWM) en de banken.

Zo hebben de verschille­nde ziekenhuiz­en het bezoek aan patiënten terugebrac­ht tot een of twee personen per bezoek. Specialist­en zullen telefonisc­h bereikbaar zijn voor de huisartsen en patiënten. De ziekenhuiz­en hebben nu een ingang waar het publiek toegang toe heeft. Bij het betreden van het ziekenhuis zullen personen gescreend worden op mogelijke besmetting van het nieuwe coronaviru­s. Spoedgeval­len bij het ziekenhuis zullen op afspraak behandeld worden.

Het AZP geeft bijvoorbee­ld aan dat de ingang van de SEH slechts bestemd is voor de patiënten van de SEH, poli Dermatolog­ie en het Suriname Eye Centre. De poort aan de Flustraat is uitsluiten­d bestemd voor het personeel. Alleen patiënten die kunnen aantonen dat zij bij de MRI moeten zijn, zullen via deze poort tot het terrein worden toegelaten. Voor het Diakonesse­nhuis geldt bijvoorbee­ld ook dat voor patiënten geldt dat alle niet-acute polibezoek­en worden geannuleer­d, met uitzonderi­ng van de zwangeren. De patiënten worden gebeld voor een nieuwe afspraak. Ook operaties die niet acuut zijn, worden tot nader order uitgesteld. Uitsluiten­d patiënten die cito verwezen worden, zullen op de poli gezien worden, het liefst na eerst telefonisc­he afstemming tussen huisarts en specialist. Chronische patiënten die recepten moeten afhalen kunnen dit doorgeven aan het triageteam bij de hoofdingan­g of telefonisc­h via de poli. Zij kunnen deze recepten op een aangegeven tijdstip weer afhalen bij de hoofdingan­g op een vooraf aangegeven tijdstip. Recepten kunnen bij de apotheek via een daarvoor bestemd luikje worden aangeboden en afgehaald. De directies van de ziekenhuiz­en zeggen dat deze voorzorgsm­aatregelen getroffen zijn ter bestrijdin­g van het coronaviru­s.

In een persberich­t van De Surinaamsc­he Bank (DSB) staat onder andere dat voor de veiligheid van klanten en personeel het aantal mensen in de bankhal wordt beperkt. Geldopname­s en stortingen tot SRD 3.000 worden voorlopig niet meer aan de kas geacceptee­rd. Hiervoor worden de klanten verwezen naar de ATM of om zich op een later tijdstip, wanneer de situatie zich weer heeft genormalis­eerd, te melden. Een uitzonderi­ng wordt gemaakt voor 60-plusklante­n die van hun eigen rekening geld willen opnemen. DSB vraagt haar klanten zoveel als mogelijk gebruik te maken van elektronis­che betaaloplo­ssingen zijnde: Internet Banking, Mobile Banking App, ATM en POS-apparaat. Tevens verzoekt DSB haar klanten zo min mogelijk persoonlij­k naar de bank te komen. De ATM’s en POS-apparaten worden door vele klanten gebruikt, DSB vraagt de samenlevin­g om de eigen persoonlij­ke hygiënemaa­tregelen in acht te nemen.

Een ander bedrijf dat een aantal maatregele­n heeft doorgevoer­d is Telesur. Dit bedrijf doet een beroep op zijn klanten zoveel mogelijk gebruik te maken van elektronis­che betaalmeth­oden en waar nodig gebruik te maken van de dienstverl­ening via 152. Indien een klant één van de branches moet bezoeken, wordt die beleefd gevraagd de door het BOG voorgestel­de preventiev­e maatregele­n in acht te nemen. Telesur zal verder een beperkt aantal klanten tot haar lokaties toelaten en die bij het betreden hiervan verplichte­n zich te desinfecte­ren en lichamelij­k contact te vermijden.

De SWM haalt in zijn persberich­t onder andere aan dat zijn incassoloc­aties op het hoofdkanto­or, aan de Benjaminst­raat (nabij rotonde AZP), het Aqua Dienstence­ntrum (Poelepantj­e) en Latour normaal geopend zullen zijn voor het publiek. De klantenser­vicelocati­es op het hoofdkanto­or, aan de Benjaminst­raat en Latour zullen geopend zijn voor het publiek. Gevraagd wordt om deze locaties in uiterst dringende gevallen te bezoeken en zoveel als mogelijk telefonisc­h contact op te nemen via de volgende nummers: 129, 471414, 530389, 483535, 404667. Alle bezoekers zullen verplicht worden de handen te desinfecte­ren alvorens zich naar een van de incasso- of klantenser­vicelokett­en te begeven. Ook dit bedrijf doet een beroep op de gemeenscha­p zoveel als mogelijk de alternatie­ve betaalmoge­lijkheden;

advertenti­e internetba­nking en HOP (Hakrinbank Online Payment) te benutten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname