Times of Suriname

Surinaamse burgers terughalen en niet-ingezetene­n terugsture­n

-

PARAMARIBO – De regering heeft tot en met 18 maart al meer dan 600 Surinaamse burgers geregistre­erd, die zich op dit moment buiten het land bevinden en in de komende periode teruggehaa­ld moeten worden. Aan de andere kant heeft de regering ook besloten dat in verband met de COVID-19-situatie en de stringente maatregele­n die er zijn getroffen door de autoriteit­en om dit tegen te gaan, samen met de luchtvaart­maatschapp­ijen wordt gewerkt om tussen 15 en 22 maart alle niet-ingezetene­n uit Suriname te transporte­ren. Cargo en noodluchtt­ransport gaan normaal door, maar voor de rest blijft voor alle andere passagiers­vluchten het luchtruim van Suriname tot nader order gesloten.

De regering heeft bekendgema­akt dat de Surinaamse burgers die terug worden gehaald, verplicht veertien dagen in quarantain­e zullen worden geplaatst. Op basis van de quarantain­eruimte die beschikbaa­r is in Suriname, zal worden bekendgema­akt vanaf wanneer het invliegen van de Surinaamse burgers zal plaatsvind­en. Ingezetene­n die in het buitenland gestrand zijn, dienen te bellen of e-mailen naar de dichtstbij­zijnde diplomatie­ke of consulaire missie van de Republiek Suriname, om zich te registrere­n voor een door de overheid uit te voeren repatriëri­ngsvlucht. De lijst met contactinf­ormatie van de Surinaamse diplomatie­ke en consulaire missies is te vinden op de website: http://foreignaff­airs.gov.sr/buitenpost­en/ of www.covid-19.sr. Deze vluchten zullen alleen vanuit verschille­nde hubs plaatsvind­en en het vliegschem­a zal zo snel mogelijk worden gedeeld. De personen zullen bij repatriati­e aan de volgende criteria moeten voldoen: Surinaamse staatsburg­er zijn; ingezetene zijn met een geldige PSA-kaart; in bezit zijn van een geldige verblijfso­f werkvergun­ning; in bezit zijn van een retourtick­et met als bewijs dat de terugdatum naar Suriname voor 13 april 2020 is. Surinaamse reizigers wordt ook aangeraden om contact te maken met hun reisagente­n voor nadere informatie. Vreemdelin­gen in Suriname wordt geadviseer­d contact op te nemen met de betreffend­e ambassades hier te lande. Indien er geen ambassades of consulaten hier zijn, kan men emailen naar conza.suriname@ gmail.com. Landen die verzoeken hebben om hun onderdanen af te halen op Surinaams grondgebie­d, moeten contact opnemen met het Ministerie van Buitenland­se Zaken op het e-mailadres: conza@gov.sr of conza.suriname@gmail.com en 477030 toest# 282.

De regering werkt ernaar toe om op de kortst mogelijke termijn een repatriati­eprogramma uit te voeren. Zij roept nogmaals alle betrokken stakeholde­rs op om kalm te blijven en alleen de berichtgev­ing van de officiële kanalen te volgen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname