Times of Suriname

Grensbewak­ing binnenland tegen COVID-19 nog niet op niveau kustvlakte

-

PARAMARIBO Terwijl de controle bij de officiële grensposte­n in de kuststreek behoorlijk is versterkt in reactie op het coronaviru­s, COVID-19, blijkt dit niet het geval te zijn bij de oversteekp­laatsen in het verre en diepe binnenland.

Autoriteit­en zeggen wel afstemming te hebben gepleegd met de Medische Zending en de districtsc­ommissaria­ten, maar de uitdaginge­n zijn nog groot om de kansen voor import van het virus tot een minimum te kunnen beperken. “Maar als er symptomen zijn of als mensen die symptomen hebben er diverse instituten zijn die precies weten wat ze moeten doen en de medische posten”, zegt kolonel Jerry Slijngaard. Hij is manager van het Nationaal Coördinati­e Centrum voor Rampenbehe­ersing.

Er zijn geen thermoguns permanent beschikbaa­r bij de dagelijkse oversteekp­laatsen in het verre binnenland, met name tussen Suriname en Frans-Guyana, om de mensen te controlere­n. “Dus op dit moment hebben we dat niet op reguliere basis”, zegt de kolonel. “We werken eraan zoveel mogelijk alle access die we hebben naar prioriteit te verdelen en zeker wordt in gedachten gehouden de districten en de plaatsen, dan wel de grensoverg­ang als tussen Suriname en Guyana.”

Er zou geen bezorgdhei­d hoeven te zijn over de weerbaarhe­id van gemeenscha­ppen in het binnenland. Althans, als vanuit wordt gegaan van de inzichten van Cleopatra Jessurun, directeur van het Ministerie van Volksgezon­dheid. Zij zegt reeds enkele weken in nauw contact te zijn met gezondheid­swerkers in het binnenland. Die zouden in staat moeten zijn om een potentieel geïnfectee­rd persoon volgens een bepaald protocol te kunnen opvangen en naar Paramaribo over te brengen. Het niet optimaal beschikken over thermomeet­instrument­en is geen rampsituat­ie. De thermoguns zijn ‘slechts’ onderdeel van een pakket aan maatregele­n om tot een diagnose te komen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname