Times of Suriname

Winkeliers boos…

Vervolg op 2:

-

“Als de regering rust brengt op de markt en ervoor zorgt dat de koers stabiel wordt, dan zal dit ook niet hoeven te gebeuren. De regering moet zorgen voor genoeg US-dollars voor de aanschaf van levensmidd­elen en basisgoede­ren. Suriname is overwegend een importland. Goederen worden nu met een hoge koers voor de USdollars het land binnengeha­ald en de winkeliers kopen die op en verkopen weer in de winkels. De leverancie­rs hanteren de laatste weken haast dagelijks een andere koers, omdat er een schaarste aan de dollars is en hierdoor betalen de winkeliers ook steeds meer als ze inkopen doen. Dat houdt in dat de prijzen in de winkels ook steeds verhoogd moeten worden. Als de winkelier de prijzen niet verhoogt, zal hij uit eigen zak het verschil moeten betalen en dus op verlies draaien. Een winkelier maakt op de meeste goederen in de winkels 12 tot 15 procent winst, terwijl het maximum voor de winstmarge 20 procent is. Dus ze verdienen al minder en als ze dan daarboveno­p dan ook nog steeds uit eigen zak moeten bijpassen om de hogere koers te betalen dan liever sluiten ze”, legt Hasnoe uit.

De regering heeft daartegeno­ver bekendgema­akt dat handelaren en winkeliers die doelbewust consumptie en verbruiksa­rtikelen inslaan en daardoor meewerken aan het ontstaan van schaarste zich schuldig maken aan een economisch delict. In de strafbepal­ing is opgenomen dat zij een forse boete opgelegd kunnen krijgen en in het ergste geval zelfs intrekking van

de winkelverg­unning.

Eerdere mededeling­en hebben niet kunnen voorkomen dat er toch een goederenru­sh is ontstaan. Dit zorgde er volgens minister Stephen Tsang van Handel, Industrie en Toerisme voor dat er flink aan prijsopdri­jving is gedaan. “De gedraginge­n van zowel consument als winkelier leiden onnodig tot schaarste en stijging van prijzen voor met name de eerste levensbeho­eften”, stelt Tsang.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname