Times of Suriname

BOG organiseer­t met Rotary Club Suriname informatie­bijeenkoms­ten COVID-19

-

PARAMARIBO – Het Bureau voor Openbare Gezondheid­szorg (BOG) en Rotary Club Suriname hebben de handen ineen geslagen om informatie­bijeenkoms­ten te organisere­n over het COVID-19, ook wel het coronaviru­s genoemd. Sinds de uitbraak van het nieuwe coronaviru­s COVID-19 in China, heeft het zich langzaam maar zeker steeds meer uitgebreid buiten de grenzen van China. Van coronaviru­ssen kunnen mensen infecties aan de longen en luchtwegen krijgen. De WHO heeft de uitbraak van dit virus ook uitgeroepe­n tot pandemie. Dit betekent acute alertheid voor de hele wereld, ook voor Suriname. “Informatie­verstrekki­ng en het nemen van preventiev­e maatregele­n zijn noodzakeli­jk om onze burgers weerbaar te maken en verdere verspreidi­ng van dit virus te voorkomen”, zegt Minoche Bromet, directeur BOG.

Hoewel de COVID-19infectie mild verloopt, kan een uitbraak ernstige economisch­e gevolgen hebben vanwege isolatie en quarantain­emaatregel­en. Ook in onze buurlanden Guyana en Frans-Guyana zijn er gevallen van besmetting met COVID-19. Nu het virus ook Suriname heeft bereikt, moet de hele gemeenscha­p voorbereid zijn om te voorkomen dat het zich in de gemeenscha­p verspreidt. Om dit te kunnen bereiken, moet de overheid een waterdicht ‘Preparedne­ss en Mitigation Plan’ hebben met bijbehoren­de Standard Operating Procedures waarbij alle actoren, inclusief de bevolking van Suriname als actieve actor, betrokken zijn. De informatie­bijeenkoms­ten zijn vanaf vandaag toegankeli­jk en er zal via de media continu informatie worden verstrekt. Wat kunt u zelf doen om besmetting te voorkomen? • Vermijd het geven van een hand; kies voor een alternatie­ve manier om te groeten bijvoorbee­ld elleboog-box (buitenzijd­e van de linker elleboog tegen de linker elleboog van de andere persoon).

• Was de handen regelmatig met zeep en water of reinigen met hand sanitizer. • Houd afstand van personen die hoesten of niezen. Een gepaste afstand van minimaal anderhalve meter (1 1/2 m).

• Hoesten of niezen gebeurt aan de binnenkant van de elleboog. Bij het gebruik van een papieren zakdoek of tissue, deze meteen weggooien in een afgesloten ton. Vervolgens meteen de handen wassen.

Wat kunt u doen om verspreidi­ng te voorkomen?

• Reining uw handen regelmatig.

• Heeft u de symptomen? (keelpijn, hoge koorts en ademhaling­sproblemen) Doe een mondkap op en neem telefonisc­h contact op met uw huisarts of de

BOG-WhatsApp-hulplijn 08836643

• Houd uw omgeving in de gaten en houd afstand van personen die hoesten of niezen

De verdere verspreidi­ng van het COVID-19-virus oftewel coronaviru­s kunnen wij alleen voorkomen, als wij met zijn allen alert blijven en meewerken aan een hygiënisch­e leefomgevi­ng.

Als men vragen heeft kan men contact opnemen met de BOG-WhatsApp-hulplijn 08836643 of de hotline 178.

advertenti­e

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname