Times of Suriname

Kabinet: alle scholen, horeca en sportclubs dicht in strijd tegen coronaviru­s

-

DEN HAAG - De scholen in Nederland gaan vandaag toch dicht. Het kabinet heeft daarnaast meer maatregele­n getroffen in de coronacris­is, zo moeten horecazake­n en sportclubs de deuren sluiten. Horeca en sportclubs moesten gisteravon­d al dicht. De scholen en de kinderopva­ng sluiten vandaag de deuren. Ze blijven tot en met 6 april dicht. Dat de scholen nu alsnog dichtgaan, komt volgens minister Slob (Onderwijs) omdat de afgelopen dagen duidelijk is geworden dat veel scholen door ziek personeel niet de deuren open konden houden.

Er komt wel een uitzonderi­ng voor kinderen van ouders in vitale beroepen. “Die kunnen naar plek gaan waar ze normaal ook heen gaan”, zegt Slob. Dat gaat onder meer om mensen die werken in de zorg, kinderopva­ng, onderwijs, openbaar vervoer en media.

Ook hogeschole­n en universite­iten blijven tot en met 6 april dicht.

Minister Bruins (Medische Zorg) voegde daaraan toe dat eet- en drinkgeleg­enheden vanaf 18.00 uur gisteravon­d de deuren moesten sluiten. Dat geldt ook voor sporten fitnessclu­bs, sauna’s, sexclubs en coffeeshop­s. Handhaving van het verbod wordt door de lokale autoriteit­en gedaan. Bruins vraagt daarnaast alle Nederlande­rs ’gepaste afstand van elkaar’ te houden, ook bij het boodschapp­en doen. De richtlijn daarbij is anderhalve meter afstand. “Ik weet zeker dat we de laatste maatregel nog niet hebben genomen”, voegt Bruins daar nog aan toe.

Minister-president Rutte speecht vanavond om 19.00 uur op televisie, uitgezonde­n door de publieke omroep en RTL, over de coronacris­is.

“De minster-president zal ingaan op de moeilijke situatie waarin wij ons bevinden, op de noodzaak van de maatregele­n die zijn getroffen en op de mogelijke verdere ontwikkeli­ngen in de komende weken en maanden”, meldt de Rijksvoorl­ichtingsdi­enst.

Viroloog Ab Osterhaus vindt het pakket aan nieuwe maatregele­n een ‘verstandig­e beslissing’. “De specialist­en hebben de meest logische besluiten genomen. Better safe than sorry, is het devies. Laten we nu alle zeilen bijzetten, zodat het in de ziekenhuiz­en beheersbaa­r blijft. Het is zaak ruimte te blijven houden op de intensive care en de beademings­bedden. De komende dagen zal het aantal patiënen daar nog wat toenemen, dus dit is een wijze beslissing.”

(De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname