Times of Suriname

Brabant: Begin tweede coronagolf

-

TILBURG - Na een paar dagen van relatieve rust zien Brabantse ziekenhuiz­en de aantallen coronapati­ënten toenemen. Ze vatten dat op als het begin van een tweede golf besmetting­en, nu de eerste lichting gevallen die de ziekte tijdens carnaval hebben opgedaan, is weggeëbd.

“Twee dagen was het heel stabiel”, zegt woordvoerd­er Marieke van Bommel van het Tilburgse ElisabethT­weeSteden Ziekenhuis (ETZ) en het Regionaal Overleg Acute Zorgketen in Brabant waar ook het Amphia ziekenhuis in Breda bijhoort. “Die piek hebben we opgevangen. Nu nemen de aantallen weer toe.”

Het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch herkent dat beeld. “We hebben gezien dat carnaval het even heeft versneld. Daarna werd het stabiel en nu neemt het weer toe.”

Dat patiënten zich in golven melden, was al voorspeld door Bart Berden, bestuursvo­orzitter van het ETZ in Tilburg en voorzitter van Regionaal Overleg Acute Zorg in Brabant. Hij verwachtte dat de tweede golf groter wordt dan de eerste en dat de komende dagen ‘cruciaal’ worden.

Zowel in Tilburg als Den Bosch is er nog voldoende ruimte om de tweede golf het hoofd te bieden. Van een ’code zwart’, waarin het ziekenhuis harde keuzes moet maken wie wel en niet te behandelen, is zeker nog geen sprake.

In Den Bosch liggen acht patiënten op de intensive care waarvan zes bewezen coronageva­llen, en er is ruimte voor twintig. In totaal zijn er zo’n vijftien coronapati­ënten opgenomen. Tilburg heeft ongeveer twintig patiënten waarvan een klein aantal op de ic. Daar is voorlopig nog ruimte. In heel Noord-Brabant liggen er rond de 110 patiënten met corona in Brabantse ziekenhuiz­en, waarvan circa 35 op de intensive care.

(De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname