Times of Suriname

In Taiwan gaan kinderen gewoon naar school

-

TAIWAN - Ondanks het coronaviru­s zijn in Taiwan de scholen gewoon open. “Ik ben blij dat ik mijn zoontje naar school kan brengen, anders zou ik niet weten waar ik hem naartoe zou moeten brengen. Ik kan hem moeilijk de hele dag thuis houden”, aldus Jennies Au (28).

Net als het vasteland China heeft Taiwan de Chinese Nieuwjaars­vakantie in februari met een paar dagen verlengd. In tegenstell­ing tot Peking, waar het nog steeds onduidelij­k is wanneer de scholen weer open mogen, heeft de Taiwanese regering alle scholen eind februari weer geopend.

Au brengt haar vierjarig zoontje elke dag naar school, daar wordt hij buiten opgevangen door de leraren om zijn lichaamste­mperatuur te controlere­n. Ook moeten de kinderen hun handen wassen en hun mondkapjes correct dragen voordat de leraar hen naar het klaslokaal begeleidt. “Ouders mogen nu niet meer naar binnen”, vertelt Au. Scholen in Taiwan proberen het aantal bezoekers zo laag mogelijk te houden. De Taiwanese regering heeft halverwege februari alle mondkapjes die op het eiland worden geproducee­rd opgekocht en de export ervan verboden. De regering heeft 6,5 miljoen mondkapjes onder scholen verdeeld en daarnaast ook 84 duizend liter aan handzeep en 25 duizend thermomete­rs aan scholen gegeven. Op internet is een video viraal gegaan van Taiwanese basisschoo­lleerlinge­n die een robot van legoblokje­s hebben gebouwd. De robot spuit desinfecte­rend middel als hij beweging detecteert. Op die manier kunnen kinderen hun handen desinfecte­ren zonder dat ze een flesje hoeven aan te raken, waardoor het gevaar op besmetting nog verder omlaag gaat.

Met 50 ziektegeva­llen, van wie twintig mensen zijn genezen en iemand is overleden, kan de virusbestr­ijding op het eiland met recht een succes genoemd worden. Dit heeft Taiwan voor elkaar gekregen zonder hulp van de Wereldgezo­ndheidsorg­anisatie.

China beschouwt Taiwan als een afvallige provincie en onder druk van Peking is de eilandenst­aat uitgeslote­n van de WHO. De Taiwanese regering kan daardoor niet deelnemen aan vergaderin­gen over het coronaviru­s of afgaan op protocolle­n van de WHO.

Direct nadat China eind december de coronaviru­suitbraak bij de WHO meldde, heeft Taiwan iedereen die vanuit virusstad Wuhan kwam gemonitord. De Taiwanese regering was eind januari de eerste regering die vluchten vanuit Wuhan verbood. Het eiland staat bekend om zijn goedkope zorgverzek­ering. Mensen die mogelijk het coronaviru­s hebben kunnen zich in Taiwan gratis laten testen. Als iemand in isolatie moet, worden zijn accommodat­ie, voedsel en medische zorg vergoed.

(De Telegraaf)

 ??  ?? Het zoontje van de Taiwanese Jennies Au. (Foto: De Telegraaf)
Het zoontje van de Taiwanese Jennies Au. (Foto: De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname