Times of Suriname

Tien jaar oorlog: één miljoen Syrische kinderen geboren als vluchtelin­g

-

SYRIЁ Gisteren is de oorlog in Syrië zijn tiende jaar ingegaan. In die tijd zijn in totaal bijna vijf miljoen Syrische kinderen geboren in het verscheurd­e land. Buiten de grenzen zag nog eens één miljoen kinderen als Syrische vluchtelin­g het levenslich­t, zo meldt Unicef.

Sinds het begin van de burgeroorl­og in Syrië in 2011 zijn in totaal 384 duizend mensen om het leven gekomen. Volgens de VN-organisati­e die opkomt voor de rechten van kinderen betalen de jongsten een hoge prijs in de oorlog. Tussen 2014 en 2019 zijn 5427 kinderen gedood in oorlogshan­delingen en nog eens 1639 raakten gewond. In totaal zouden sinds 2011 tenminste 22 duizend kinderen zijn omgekomen, aldus het Syrisch Observator­ium voor de Mensenrech­ten.

Ongeveer 5000 kinderen werden daarnaast gerekrutee­rd door strijdende partijen. Meer dan 1000 scholen en kinderziek­enhuizen zijn de afgelopen tien jaar gebombarde­erd waardoor ook de hele infrastruc­tuur voor kinderen zwaar is beschadigd. Volgens Unicef-directeur, Henrietta Fore, is er ook veel onbekend verdriet. Ouders hebben hun dochters soms heel jong moeten uithuwelij­ken of hun zoons laten gaan om elders werk te vinden voor de familie.” Deze kinderen hebben dringend beschermin­g en veiligheid nodig. Dat zij al zo lang zoveel verlies, angst en ontbering moeten doorstaan, is absoluut ondraaglij­k”, zegt Unicef-directeur Suzanne Laszlo.

De speciale VN-gezant Geir Pedersen betreurt het dat er maar geen einde komt aan het conflict. “Dat de oorlog nu het tiende jaar ingaat is het bewijs van een collectief falen van de diplomatie”, aldus Pedersen.

Sinds 2012 is het aantal ontheemde kinderen in Syrië meer dan verdubbeld. In de afgelopen drie maanden heeft het geweld in het noordweste­n van het land nog eens 575 duizend kinderen verdreven, het hoogste aantal kinderen dat in zo’n korte tijd op drift is geraakt sinds de oorlog in 2011 begon. Inmiddels zijn kinderen en gezinnen massaal binnen Syrië gevlucht, over de grenzen en daarbuiten.

De druk op gast- en vluchtelin­gengemeens­chappen in Jordanië, Libanon, Irak, Egypte en Turkije is buitenprop­ortioneel. Zij vangen 83 procent van het totaal aantal Syrische vluchtelin­gen op. Ook is het aantal gevluchte kinderen in deze landen meer dan vertienvou­digd tot 2,5 miljoen. Naar schatting gaan 2,8 miljoen Syrische kinderen niet naar school. Sommige kinderen zijn nooit naar school geweest, terwijl anderen negen jaar van hun opleiding hebben gemist, iets wat moeilijk in te halen valt. Bijna de helft van de scholen is vernietigd of in gebruik voor opvang of militaire doeleinden. Laszlo: “Deze kinderen hebben recht op beschermin­g, het recht om in vrijheid te kunnen opgroeien, recht op onderwijs. Stop met het vernietige­n van kinderleve­ns en geef de kinderen in Syrië weer een toekomst.” (AD)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname