Times of Suriname

Een jaar na aanslag Christchur­ch vecht Nieuw-Zeeland nog tegen haat

-

NIEUW ZEELAND De Australiër die wordt vervolgd voor het doodschiet­en van 51 gelovigen in twee moskeeën in NieuwZeela­nd veroorzaak­te met zijn aanslag een schokgolf in Christchur­ch en ver daarbuiten. Hoewel de gemeenscha­p samen rouwde, werd extreemrec­htse haat na de aanslag van precies een jaar geleden zichtbaard­er dan ooit.

De Nieuw-Zeelandse premier Jacinda Ardern noemt 15 maart 2019 een van de zwartste dagen van Nieuw-Zeeland. De dader, die ze niet meer bij zijn naam wil noemen, trok er die dag met meerdere wapens op uit om aanslagen te plegen in de Masjid Al Noor-moskee en de Linwood Masjidmosk­ee. Hij livestream­de zijn daden.

Al snel volgden er maatregele­n, waaronder strengere wapenwette­n, die dergelijke daden moeten voorkomen. “Maar de aanval heeft mensen die haat willen verspreide­n juist aangespoor­d”, zo zegt woordvoerd­er Anjum Rahman van de islamitisc­he vrouwenraa­d van NieuwZeela­nd.

Dit stelt ook Rebecca Kitteridge, directeur-generaal van de Nieuw-Zeelandse veiligheid­sdiensten: “De aanval is een inspiratie en aanmoedigi­ng geweest voor sommige mensen.” De veiligheid­sdiensten in het land volgen nu tussen de dertig en vijftig mensen die mogelijk een bedreiging vormen, een groter aantal dan in eerdere jaren. “De identiteit van sommige mensen kenden we al, maar de aanslag heeft ook zeker impact gehad”, zo beschrijft Kitteridge.

De angst in de moslimgeme­enschap groeide nog meer na een incident van begin deze maand. Een man postte een foto van zichzelf bij de Al Noor-moskee met een emoticon van een geweer erbij. Hij deed dit op de berichtend­ienst Telegram.

Ardern heeft als reactie hierop gezegd dat er nog meer gedaan moet worden. “We moeten naar de basis van de vraag waarom mensen het normaal vinden om doodsbedre­igingen te uiten”, aldus de premier. Een verdachte is opgepakt in deze zaak.

Farid Ahmed, de echtgenoot van één van de 51 dodelijke slachtoffe­rs, heeft het op zich genomen om “een boodschap van vrede en liefde te verspreide­n”. Hij vertelt dat hij de familie van de aanslagple­ger vergeeft.

“Ik ben nooit boos geweest, maar heb me wel afgevraagd: wat was haar (zijn vrouw) misdrijf? Ze haatte helemaal niemand.” Zij werd doodgescho­ten toen ze wegrende uit de moskee.

“Soms ben ik aan het rijden en voel ik dat ze naast me zit. Dan kijk ik en dan is ze er opeens niet”, zo zegt Ahmed over het leven zonder zijn vrouw.

Gisteren zou er in een stadion een grootschal­ige herdenking voor alle 51 slachtoffe­rs van de aanslagen plaatsvind­en. Deze herdenking ging niet door vanwege de uitbraak van het coronaviru­s. (NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname