Times of Suriname

Spanje gaat op slot

-

VOETBAL - Spanje is na Italië het land in Europa dat het hardst getroffen is door het coronaviru­s, met ruim 6000 besmetting­en en 191 doden. De regering riep zaterdag alle inwoners op om thuis te blijven om zo verdere verspreidi­ng van het virus tegen te gaan.

De kans is dan ook bijzonder klein dat LaLiga over twee weken daadwerkel­ijk zal worden hervat. Spaanse sportkrant­en sluiten niet uit dat de nationale competitie voor het eerst in de 91-jarige geschieden­is niet zal worden afgemaakt, terwijl Sport op de voorpagina van de zondagedit­ie verzekert dat Barcelona in dat geval er alles aan gaat doen om bij de bevoegde instanties de landstitel op te eisen.

In LaLiga staan officieel nog elf speeldagen op het programma en Barcelona leidt de dans: het team van Quique Setién heeft twee punten meer dan aartsrivaa­l Real Madrid, 58 om 56. De Catalanen zullen zich naar verluidt beroepen op het feit dat meer dan 70 procent van de competitie­wedstrijde­n is afgewerkt: 27 van de 38 speeldagen. Daarnaast zal Barcelona volgens de meest verkochte sportkrant van Catalonië wijzen op de status van winterkamp­ioen: ook na 19 speeldagen was de club koploper.

Sport gaat ervan uit dat Real Madrid ‘felle tegenstand’ zal bieden als Barcelona dit inderdaad van plan is. De club uit de hoofdstad was een week voor het stilleggen van de competitie nog lijstaanvo­erder van LaLiga, maar de 2-1 nederlaag bij Real Betis én de 1-0 zege van Barcelona op Real Sociedad zorgden ervoor dat de rollen nu zijn omgedraaid. Indien de competitie inderdaad niet meer wordt hervat, is het aan de Spaanse voetbalbon­d (RFEF) en de organisato­r van LaLiga (LFP) om samen de knoop door te hakken.

In de reglemente­n van de RFEF en LaLiga wordt volgens Sport geen rekening gehouden met de gevolgen van het niet kunnen afmaken van een competitie­seizoen. LaLiga startte in februari 1929 met tien teams en sindsdien kon elk seizoen worden afgemaakt. Alleen de burgeroorl­og tussen 1936 en 1939 zette een streep door het Spaanse voetbal. De betrokken partijen zullen zodoende moeten beslissen of er een kampioen moet worden aangewezen of dat het seizoen als ongeldig wordt verklaard. Mocht er geen akkoord worden bereikt, dan is het aan bondsvoorz­itter Luis Rubiales om een eindoordee­l te vellen. (VP)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname