Times of Suriname

Cellulitis: Voorkomen, genezen of accepteren

-

Wat is cellulitis, wie krijgt het en kun je er iets tegen doen? In dit artikel worden deze vragen beantwoord.

Wat is cellulitis?

Eigenlijk wordt de naam cellulitis verkeerd gebruikt. Het is in feite een ontsteking van het onderhuids­e bindweefse­l, veroorzaak­t door bacteriën. Je herkent het aan vage rode vlekken op de huid, zwelling, koorts en een futloos gevoel. Dit is echter niet wat wij tegenwoord­ig massaal verstaan onder cellulitis. Als je cellulitis zegt, dan weet iedereen dat het gaat om de ‘sinaasappe­lhuid’. Deze kenmerkt zich door een bobbelige huid, die vooral voorkomt op de dijen en billen.

Wie krijgt cellulitis?

Cellulitis is een vrouwenkwa­al. Bij vrouwen zit het vetweefsel vooral onder de huid en daarom is cellulitis zo snel zichtbaar. Hoogstwaar­schijnlijk wordt de groei van cellulitis veroorzaak­t door het vrouwelijk­e hormoon oestrogeen. Als je vrouw bent is er bijna geen ontkomen aan, want 9 op de 10 vrouwen heeft cellulitis in meer of mindere mate. Cellulitis heeft niets te maken met zwaarlijvi­gheid.

Wat kun je tegen cellulitis doen?

Cellulitis is niet te voorkomen, maar je kunt door een gezonde levensstij­l zorgen dat de mate van cellulitis tot een minimum wordt beperkt. Je wordt tegenwoord­ig doodgegooi­d met reclame van vermeende cellulitis­killers. Er zijn allerlei zalfjes, massageapp­araten en behandelin­gen op de markt en die gaan als warme broodjes over de toonbank. De aanbieders verdienen er een vermogen aan. Het beperken van cellulitis ligt echter gewoon binnen handbereik: zorg voor een gezonde levensstij­l.

Wat is een gezonde levensstij­l? Dat is een levensstij­l die zorgt voor een goede vochthuish­ouding en afvoer van afvalstoff­en. Drink genoeg, minstens 1,5 liter per dag. Geen/weinig alcohol, koffie en thee. Beweeg. Eet vezelrijk. Weinig zout. Rook niet. Zorg dat je de goede koolhydrat­en binnenkrij­gt, die niet worden omgezet in vetweefsel.

Waarom wordt cellulitis als een probleem ervaren?

Cellulitis is geen medische kwaal. Mannen hebben er over het algemeen geen moeite mee als hun vrouw/ vriendin cellulitis heeft. Het zijn vooral de vrouwen zelf die problemen hebben met hun eigen cellulitis. De media helpen ook een handje om het beeld te creëren dat cellulitis een probleem is dat met alle mogelijke middelen verholpen moet worden. Probeer je niet teveel te spiegelen aan dat beeld. Geniet gewoon van je leven, leef bewust en gezond en dit soort quasi-kwaaltjes bestaan niet meer.

(mens en gezondheid)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname