Times of Suriname

Voetklacht­en: Oorzaken en symptomen

-

Je maakt dagelijks ontzettend veel gebruik van je beide voeten door te lopen, rennen, springen en klimmen. Je voeten kunnen getroffen worden door verschille­nde soorten problemen. Voetklacht­en kunnen optreden aan de bovenkant, zijkant, onderkant, voorkant of juist de binnenkant van de voet, van verwonding­en tot ontsteking. De menselijke voet bestaat uit 26 afzonderli­jke beenderen, 33 gewrichten, 107 ligamenten en 19 spieren en pezen, waardoor het een van de meest ingewikkel­de delen van het lichaam is. Je zal naar schatting 250 duizend kilometer afleggen in je leven, ongeveer het equivalent van zes keer de wereld rondlopen. Je legt dus enorme afstanden af met je voeten. Het dragen van verkeerde schoenen, diabetes en verouderin­g zijn enkele van de belangrijk­ste oorzaken van voetproble­men.

Wat zijn voetproble­men?

Tientallen jaren maak je gebruik van je voeten, dag in dag uit. Een groot deel van de natuurlijk­e vetkamers onder de hiel en de bal van de voet, die de schokken tijdens het lopen opvangen en ze beschermen de interne structuur van de voet, gaan verloren. De bogen worden platter en minder flexibel, je enkels en voetgewric­hten worden stijver en je hele voet wordt langer en breder. Door deze veranderin­gen kun je voetpijn en andere problemen krijgen, zelfs als je nog nooit problemen hebt gehad met je voeten. Bepaalde medische aandoening­en vergroten het risico op voetproble­men en voetklacht­en. Diabetes kan bijvoorbee­ld een verminderd­e bloedcircu­latie en zenuwbesch­adiging in de voeten veroorzake­n. Slechte circulatie om andere redenen, zoals verharding van de slagaders of perifeer arterieel vaatlijden (PAV) kan ook voetproble­men veroorzake­n.

Oorzaken en soorten voetklacht­en

Naarmate je ouder wordt, hebben je voeten de neiging uit te dijen, de voeten worden wat breder. Ook verliezen ze de vetkussent­jes die de onderkant van je voeten dempen. Als je extra gewicht met je mee torst, krijgen de botten en gewrichtsb­anden het nog eens extra te verduren. Ook kunnen abnormalit­eiten en afwijkinge­n waarmee je bent geboren prominente­r of pijnlijker worden naarmate je voetgewric­hten stijver worden met het voortschri­jden der jaren. Slecht passende schoenen maken voetproble­men erger en veroorzake­n er zelfs veel van. De huid van je voeten wordt ook droger met het ouder worden, wat betekent dat infecties gemakkelij­ker kunnen optreden.

Hoe vaak komen voor?

voetklacht­en

Eén op de drie mensen ouder dan 65 heeft last van voetklacht­en. Tot 87 procent van de mensen heeft ooit last van pijnlijke voeten in hun leven. De meeste van deze problemen komen voort uit slecht passende schoenen, zoals knellende schoenen of schoenen met hoge hakken. Oudere of zwaarlijvi­ge mensen, vrouwen en mensen met diabetes, harten vaatziekte­n, osteoporos­e of knie-, heup- of rugpijn hebben veel vaker voetproble­men. Voor vrouwen komt pijn in de tenen en de bal van de voet of voorvoet veel vaker voor dan bij mannen, en het wordt erger met de leeftijd. Echter, pijn in de hiel neigt te vermindere­n bij het ouder worden.

Oudere mensen hebben meer kans op voetpijn als ze ook een chronische ziekte hebben. Voetpijn bij jongere mensen komt meestal als gevolg van pijnlijke spieren en stress op botten. Bij oudere mensen komt pijn meestal van likdoorns, eelt en teenmisvor­mingen, waarvan 75 procent bunions zijn. Maar liefst een derde van alle ouderen heeft een bunion. Ongeveer 30 procent van de ouderen met voetpijn heeft eelt en ongeveer 15 procent heeft likdoorns.

(Mens en gezondheid/

Foto: Fysiothera­pie)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname