Times of Suriname

Bacteriële huidinfect­ies

-

Bacteriën zijn levende organismen die overal op het lichaam aanwezig zijn. Velen zijn onschadeli­jk of zelfs goed voor mensen, maar sommige bacteriën veroorzake­n problemen. Een snede in de huid - bijvoorbee­ld door een verwonding of een operatie - maakt het makkelijke­r voor bacteriën om binnen te dringen in de huid. Vooral patiënten met een verzwakt immuunsyst­eem lopen risico op een bacteriële huidinfect­ie als de huid gebroken is. Pijn, jeuk en een huiduitsla­g zijn enkele symptomen van de huidinfect­ie. Bacteriële huidinfect­ies zijn meestal goed te behandelen met antibiotic­a, hoewel sommige bacteriën resistent zijn geworden voor de medicijnen en moeilijker te doden zijn. Een schone en onbeschadi­gde huid verkleint het risico op een door bacteriën geïnfectee­rde huid.

De symptomen van bacteriële huidinfect­ies zijn sterk variabel en afhankelij­k van het type infectie dat de huid infecteert. De patiënt presenteer­t zich mogelijk met een huiduitsla­g die bestaat uit kleine, rode bultjes die langzaam vergroten. Naast de roodheid van de huid, komen mogelijk andere tekenen tot uiting zoals jeuk, pijn en gevoelighe­id.

Ernst

Treden er met pus gevulde blaren op, verdwijnen de symptomen niet of verergert de klinische presentati­e, dan is advies van een arts nodig. Soms verspreide­n de infecties zich namelijk buiten de huid en komen ze in de bloedbaan terecht. Dit is een potentieel levensbedr­eigende situatie waarvoor onmiddelli­jk medische aandacht nodig is.

De arts bekijkt de geïnfectee­rde huid en weet meestal al op basis van het uiterlijk en de locatie aan welke huidinfect­ie de patiënt lijdt. Soms twijfelt hij en dan is een huidbiopsi­e noodzakeli­jk.

Behandelin­g infectie op huid

bacteriële

Het toepassen van antibiotis­che zalven op nietgeïnfe­cteerde kleine wonden is niet aanbevolen omdat hierdoor mogelijk het risico vergroot op het ontwikkele­n van een allergie voor het antibiotic­um. Een antibiotic­umzalf is bruikbaar bij een infectie. Grotere geinfectee­rde huidgebied­en vereisen orale (via de mond ingenomen) antibiotic­a of antibiotic­a die de arts toedient via een injectie. Abcessen (met pus gevulde holten) moet een arts opensnijde­n zodat het pus kan weglekken (drainage). Eventueel is een chirurgisc­h debridemen­t nodig waarbij de chirurg het dood weefsel verwijdert.

Preventie

Vooral patiënten die chemothera­pie nemen, ouderen, patiënten met suikerziek­te en patiënten met hiv lopen een verhoogd risico op een huidinfect­ie veroorzaak­t door bacteriën. Mensen zouden steeds moeten zorgen voor een schone, onbeschadi­gde huid zodat er geen bacteriële infectie aan de huid kan optreden. Ontstaat er toch een verwonding, dan is het belangrijk om de aangetaste huid meteen te wassen met water en zeep en te bedekken met een steriel verband. Het toepassen van vaseline op open gebieden houdt het weefsel vochtig en vermindert het risico op een bacteriële invasie.

Cellulitis is een veel voorkomend­e ernstige infectie van de huid en de zachte weefsels eronder. De bacteriële huidinfect­ie treedt op wanneer bacteriën binnendrin­gen via een breuk in de huid en zich vervolgens verspreide­n. Meestal is het onderbeen aangetast, maar de bacteriën treffen mogelijk alle huidgebied­en. Het gebied is opgezwolle­n, warm en gevoelig. Soms is cellulitis zeer ernstig als de infectie zich in dieper weefsel bevindt en in de bloedbaan terechtkom­t. Als de patiënt rode strepen op de huid, koorts, koude rillingen en pijn krijgt, moet hij onmiddelli­jk naar de arts gaan. In ernstige gevallen krijgt de patiënt intraveneu­s (via een ader in de hand of arm) antibiotic­a toegediend.

Erysipelas en huidinfect­ie

bacteriële

Erysipelas is een bacteriële infectie die optreedt in de bovenste twee huidlagen. De erg pijnlijke aandoening veroorzaak­t een intense, brandende sensatie. Erysipelas lijkt op cellulitis, maar tast verschille­nde huidlagen aan. Streptokok­kenbacteri­ën zijn de gebruikeli­jke boosdoener. Bij erysipelas veroorzaak­t de huidinfect­ie meestal erg rode en opgezwolle­n gebieden en is er een scherp gedefiniee­rde grens tussen het normale en het geïnfectee­rde huidweefse­l.

Erythrasma is een bacteriële huidinfect­ie die zich ontwikkelt in gebieden waar de huid de huid raakt (zoals de oksels, de liezen of tussen de tenen). Vanwege de locatie en het uiterlijk (roodbruine plekken in huidplooie­n) verwart de arts erythrasma vaak met schimmelin­fecties zoals voetschimm­el en liesschimm­el. Als een infectie in deze gebieden niet op een antischimm­elbehandel­ing reageert, lijdt de patiënt mogelijk aan erythrasma en is een korte antibiotic­akuur vereist.

Verschille­nde typen

Folliculit­is gebeurt wanneer de follikels (haarzakjes) ontstoken raken en een rode, jeukende, branderige huid, gevoelighe­id en pijn veroorzake­n. Meestal veroorzake­n bacteriën folliculit­is, maar schimmels en virussen zijn soms ook de boosdoener. Patiënten met acne (huidaandoe­ning met ontsteking van talgkliere­n) zijn vaker getroffen door deze bacteriële infectie van de huid. Folliculit­is verdwijnt vaak vanzelf, maar als dit niet gebeurt, schrijft de arts een antibiotic­um of een schimmelwe­rende crème voor.

Hidradenit­is suppurativ­a is een complexe en vaak aanhoudend­e infectie waarbij de zweetklier­en van de oksels, de liezen, de billen of de hoofdhuid getroffen zijn. De infectie ontstaat niet door bacteriën, maar als de huid openbarst kunnen bacteriën ervoor zorgen dat de infectie verergert. Het huidproble­em ontwikkelt zich soms ook onder de vrouwelijk­e borsten. De infectie houdt soms jaren aan en bestaat uit kleine, pijnlijke knobbels die openbreken en stinken. Na verloop van tijd leiden deze breuken tot lelijke tunnelspor­en in de huid. Hoewel er geen remedie is voor hidradenit­is suppurativ­a anno december 2018, is een combinatie van antibiotic­a, steroïde injecties, hormonen en immuunonde­rdrukkende geneesmidd­elen (immunosupp­ressiva) nuttig om de symptomen te beheersen en te verlichten.

Kinderen krijgen vaker dan volwassene­n te maken met deze infectie, gedeelteli­jk omdat hun huid kwetsbaard­er is en ook omdat ze langer in het water blijven. (mens en gezondheid/ Foto: Gezondheid­snet)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname