Times of Suriname

Hematoom: Bloed buiten bloedvaten met blauwe plekken

-

Een hematoom is een veel voorkomend­e aandoening waarbij bloed zich verzamelt buiten de bloedvaten. De bloedvatwa­nd is namelijk beschadigd waardoor bloed weglekt in weefsels waar dit niet thuishoort. Meestal ligt een blessure aan de bloedvatwa­nd aan de basis van het hematoom. De kleine tot grote hematomen komen overal, zowel op de huid als in organen. De symptomen hangen af van de locatie alsook of aangrenzen­de structuren getroffen zijn door de ontsteking en zwelling geassociee­rd met het bloeden. Hoofdpijn, een verlies van de nagel, buikpijn en blauwe plekken zijn veel voorkomend­e symptomen. Meestal zijn zelfzorgma­atregelen voldoende en verdwijnt een hematoom spontaan, maar in sommige gevallen is een medische spoedproce­dure vereist.

Oorzaken

Een hematoom is een abnormale verzamelin­g van bloed buiten een bloedvat. De aandoening ontstaat doordat de wand van een bloedvatwa­nd, slagader, ader of capillair (haarvat) beschadigd is en daardoor bloed weglekt in weefsels. Voortduren­d gebeurt een reparatie van de bloedvaten in het lichaam. Het lichaam repareert de beschadigd­e vaatwand van lichte verwonding­en. Soms mislukt de reparatie bij grote schade, waardoor constante bloedingen ontstaan. Als er een grote druk in het bloedvat is, bijvoorbee­ld in een hoofdslaga­der, blijft het bloed door de beschadigd­e wand lekken en zet het hematoom verder uit. Bloed dat in een bloedvat ontsnapt, is zeer irriterend voor het omliggende weefsel. Hierdoor komen ontsteking­sverschijn­selen tot stand, waaronder pijn, zwelling en roodheid.

Symptomen

De tekenen van een hematoom hangen af van de grootte en locatie. Maar niet altijd komen tekenen tot uiting, zelfs niet altijd bij een zeer groot hematoom (wanneer dit niet drukt op andere organen ontstaan immers geen symptomen). Pijn, zwelling, roodheid en ontsierend­e blauwe plekken zijn veel voorkomend­e symptomen van een hematoom. Hematomen vormen soms een voelbare massa.

Diagnose en onderzoeke­n

De arts bevraagt de patiënt over de medische geschieden­is en onderzoekt daarna het hematoom. Af en toe is bloedonder­zoek nodig om een patiënt te evalueren en eventuele onderligge­nde aandoening­en te beoordelen. Beeldvorme­nde onderzoeke­n zijn nodig om de diagnose van hematomen in organen te diagnostic­eren. De arts gebruikt een CT-scan om een subduraal hematoom in het hoofd op te sporen. Een CTscan van de buik onthult een hematoom in de buikholte. Een MRI-scan is inzetbaar voor het detecteren van epidurale hematomen. Deze scan is doorgaans betrouwbaa­rder dan de resultaten van een CTscan voor het opsporen van een epiduraal hematoom.

Behandelin­g

De behandelin­g van een hematoom is sterk afhankelij­k van de locatie, de aanwezige symptomen en het klinisch beeld. Niet altijd is een medische behandelin­g nodig, terwijl in andere situaties een spoedbehan­deling vereist is.

(mens en gezondheid)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname