Times of Suriname

Rusland: “Regering misbruikt COVID-19 om kromme zaken recht te trekken”

-

PARAMARIBO - De Wet Burgerlijk­e Uitzonderi­ngstoestan­d COVID-19 is gisterocht­end na een bijna 20 uur durende vergaderin­g van het parlement met 27 stemmen voor en 8 tegen aangenomen. Deze wet zal zo spoedig mogelijk worden afgekondig­d. “Deze wet is niet zozeer bedoeld om werkelijk COVID-19 te bestrijden in Suriname.

De oppositie is tot de ontdekking gekomen dat de regering en de coalitie misbruik maken van de situatie omtrent COVID-19, door met deze wet de ruimte te creëren om alle kromme zaken van hen hiermee te dekken en zichzelf tot de verkiezing en de periode erna vrijbrief te geven om te doen en laten wat ze hebben willen in het land”, zegt NPS-parlementa­riër Gregory Rusland tegen de krant.

“Met de aanname van deze wet zijn belangrijk­e wetten als de Bankwet, de Wet op de Staatsschu­ld en de Comptabili­teitswet terzijde geschoven. Het grootste zorgpunt is dat deze wet sterk afwijkt van de Bankwet, wat erop neerkomt dat de kredietres­erves van het land vogelvrij zijn verklaard. Met deze uitzonderi­ngswet kan de regering dus gelegitime­erd haar handen leggen op alle kredietres­erves van het land en niemand die iets daarover zal kunnen zeggen. Het komt er verder ook op neer dat met de Wet Burgerlijk­e Uitzonderi­ngstoestan­d COVID-19 de minister van Financiën in naam van het virus ongelimite­erd kan blijven lenen tot ver voorbij het leningenpl­afond van 95 procent dat nu al mogelijk was met de Wet op Staatsschu­ld. Dus hij kan lenen voorbij de 100 procent... 200 procent... en hij hoeft alleen maar te zeggen dat het voor COVID-19 is”, zegt Rusland.

Een ander belangrijk punt volgens de parlementa­riër is dat men met deze wet komt aan het recht op vrije meningsuit­ing van de burger. Er is vastgestel­d dat als het crisisteam dat zal worden ingesteld vindt dat als een mediahuis iets publiceert over het virus dat hem niet zint, het de mensen strafbaar kan stellen. “Dit vinden wij onacceptab­el want je komt aan de basisrecht­en van de mensen. Er was zoveel haast om deze wet aan te nemen, omdat men zijn kromme zaken betreffend­e het financieel beleid in het land met deze wet dus heeft gedekt en ook de ruimte nu heeft om tot de verkiezing­en en zelfs een periode erna te doen wat men wil”, legt Rusland uit. Volgens Rusland hebben deskundige­n vanuit alle linies uit de samenlevin­g aangegeven dat de aanname van zo een drastische wet in verband met COVID-19 gezien de situatie in het land totaal overbodig is. “De Grondwet biedt de regering al alle ruimte om strenge maatregele­n in te voeren tegen dit virus. Ondanks wij herhaaldel­ijk hebben gevraagd, hebben zij ons niet kunnen aangeven welke delen van de Grondwet stagnerend werken dat de aanname van deze wet uitzonderi­ngstoestan­d zou rechtvaard­igen”, zegt Rusland.

Na afkondigin­g van deze wet zal een noodfonds worden opgericht voor SRD 400 miljoen. Daarbij zal, om aan het geld te komen, eerst gekeken worden naar mogelijkhe­den voor leningen vanuit de particulie­re sector. Daarna, als het nodig blijkt, zal men gaan aan overheidsg­elden, monetair financiere­n of kredietres­erves inzetten. Minister Gillmore Hoefdraad van Financiën zegt dat er sinds maart uit donaties speciaal voor COVID-19 al USD 26,5 miljoen ter beschikkin­g is, maar dat dit geld niet genoeg is en dat daarom het noodfonds van SRD 400 miljoen extra nodig is. De termijn voor de uitzonderi­ngstoestan­d is maximaal drie maanden, waarbij via een presidenti­eel besluit de periode eerder kan worden beëindigd als blijkt dat het niet meer nodig is. De NPS, VHP, ABOP, PL en DOE hebben bij hun stemmotiva­tie allemaal aangegeven dat zij niet tegen de strenge maatregele­n tegen COVID-19 zijn en te allen tijde zullen meewerken aan alles om het virus te bestrijden. Zij stemden wel allen tegen deze wet, omdat volgens hen de regering deze wet misbruikt voor andere doeleinden. “De wet is aangenomen maar het is niet op zijn plaats dat wij elkaar felicitere­n hiervoor, omdat het een noodtoesta­nd betreft. Met deze wet in de hand kan de regering alles in het werk stellen om COVID-19 in Suriname te bestrijden en laten wij hopen dat wij snel hier doorheen komen. We moeten onthouden dat ondanks alles de gezondheid van onze mensen boven alles staat, zelfs boven de financiële situatie of alle andere politieke zaken die in het land spelen”, zegt coalitiepa­rlementari­ër Amzad Abdoel tot slot na de aanname van de wet tegen de oppositie.

MN

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname