Times of Suriname

Samenlevin­g moet borst natmaken voor zware tijden

-

PARAMARIBO - De uitbraak van het nieuwe coronaviru­s, COVID-19, zal voor de regio de zwaarste crisis in 50 jaar worden. Deze prognose van financiële deskundige­n is gisteren benadrukt door minister Gillmore Hoefdraad van Financiën. De landen in de regio, inclusief Suriname, zullen tot zeker 2025 sukkelen met het verwerken en inhalen van de schade. De staatsinko­msten zijn de afgelopen weken enorm teruggeval­len, en zoals zaken er uit zien, zullen de harde tijden nog even duren.

“Alle sectoren gaan dit voelen”, zegt Hoefdraad. “We gaan oplossinge­n daarvoor moeten zoeken.” De minister sluit zich aan in de rij van regionale autoriteit­en die stellen dat de periode 2015-2025 een verloren decennium is. Om de coronacris­is het hoofd te bieden, wordt er alvast een noodfonds van SRD 400 miljoen ingesteld. De aangekondi­gde uitzonderi­ngstoestan­d biedt voorzienin­gen die de Bankwet tijdelijk overtroeve­n, zodat de regering lokaal leningen kan nemen om de crisissitu­atie te overbrugge­n. De Inter-Amerikaans­e Ontwikkeli­ngsbank is bereid meer dan USD 40 miljoen ter beschikkin­g te stellen. Het betreft geen nieuwe leningen, maar wijziginge­n in reeds beklonken en lopende overeenkom­sten. Ook de Caribische Ontwikkeli­ngsbank, de Islamitisc­he Ontwikkeli­ngsbank en het Internatio­naal Monetair Fonds hebben voorzienin­gen getroffen waaruit Suriname zou kunnen trekken.

Volgens Hoefdraad

zijn

dit de financieri­ngsbronnen die Suriname vanuit de internatio­nale gemeenscha­p aangereikt krijgt, om de dreigende gezondheid­scrisis het hoofd te bieden. Echter, hij maakt zich ook druk om de economisch­e gevolgen. Alleen al in maart heeft de belastingd­ienst 30 procent minder inkomsten opgehaald in vergelijki­ng met februari. Tegelijker­tijd is de olieprijs behoorlijk gedaald op de internatio­nale markt. Die vertoont de afgelopen dagen een lichte stijging. “Maar we verkeren nog in de gevarenzon­e”, benadrukt de bewindsman. Omdat ook importeurs van Surinaamse producten het behoorlijk moeilijk hebben, is het de verwachtin­g dat de exporten van Suriname de komende tijd een dalende trend zullen vertonen, terwijl de economieën hun wonden aflikken na de coronacris­is. “Het is een serieuze zaak”, aldus Hoefdraad die verwacht dat het bruto binnenland­s product met ruim 20 tot 25 procent zal dalen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname